Musk dă în judecată Mars și Unilever pentru că au boicotat Twitter

Reuters Marketplace
Reuters Marketplace

Rețeaua de socializare  X, cunoscută anterior ca Twitter, a intentat un proces împotriva unui grup de companii mari, acuzându-le că au conspirat ilegal pentru a boicota platforma.

rintre companiile vizate se numără giganții din industria alimentară Unilever și Mars, compania de asistență medicală privată CVS Health și firma de energie regenerabilă Orsted. De asemenea, asociația comercială World Federation of Advertisers (WFA) este inclusă în plângere. X susține că aceste entități i-au provocat pierderi de "miliarde de dolari" în venituri din publicitate.

Procesul vizează perioada din 2022, imediat după ce Elon Musk a achiziționat platforma, moment în care veniturile din publicitate au scăzut semnificativ. Mai multe companii au fost reticente în a continua să își facă publicitate pe platformă, din cauza îngrijorărilor legate de gestionarea conținutului dăunător de către noul proprietar.

Directorul executiv al X, Linda Yaccarino, a declarat că "oamenii suferă atunci când piața ideilor este restrânsă. Niciun grup mic de persoane nu ar trebui să monopolizeze ceea ce este monetizat". Elon Musk a adăugat pe Twitter: "Am încercat să fim amabili timp de 2 ani și nu am primit decât vorbe goale. Acum este război."

WFA și companiile acuzate nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Conform procesului intentat de X, companiile acuzate au reținut în mod nedrept cheltuielile de publicitate, urmând standardele de siguranță stabilite de inițiativa WFA numită Global Alliance for Responsible Media (GARM). Scopul declarat al GARM este de a "ajuta industria să abordeze provocarea conținutului ilegal sau dăunător pe platformele de media digitală și monetizarea acestuia prin publicitate."

X susține că aceste companii au acționat împotriva propriilor interese economice într-o conspirație care încalcă legea antitrust din SUA. Bill Baer, fost asistent al procurorului general pentru divizia antitrust a Departamentului de Justiție în timpul administrației Barack Obama, a afirmat că procesul are șanse reduse de succes. "În general, un boicot motivat politic nu este o încălcare a legii antitrust. Este protejat de Primul Amendament," a spus el. Profesorul Rebecca Haw Allensworth de la Universitatea Vanderbilt a adăugat că boicotul "a fost de fapt o încercare de a face o declarație despre politicile X și despre brandurile lor", ceea ce este protejat de Primul Amendament.

Chiar dacă procesul are succes, platforma de social media nu poate obliga companiile să cumpere spațiu publicitar pe platformă. X solicită despăgubiri nespecificate și un ordin judecătoresc împotriva oricăror eforturi continue de conspirație pentru a reține cheltuielile de publicitate. În plângerea sa, X susține că a aplicat standarde de siguranță a brandului comparabile cu cele ale concurenților săi și care "îndeplinesc sau depășesc" standardele specificate de GARM. De asemenea, a menționat că X a devenit un "concurent mai puțin eficient" în vânzarea de publicitate digitală.

Un proces similar a fost intentat marți de compania de partajare video Rumble, favorizată de influențatorii de dreapta, împotriva World Federation of Advertisers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel