Elon Musk a dat în judecată OpenAI, creatorul ChatGPT, și pe CEO-ul său, Sam Altman, susținând că au abandonat misiunea inițială a startup-ului de a dezvolta inteligență artificială în beneficiul umanității și nu în scopuri profitabile, relatează Reuters.
Procesul, depus târziu joi în San Francisco, îl aduce pe miliardar în conflict cu startup-ul pe care l-a cofondat și care acum este reprezentat de el ca figura emblematică a inteligenței artificiale generative, în parte datorită miliardelor de dolari obținute din finanțarea Microsoft MSFT.O.
Musk susține că a avut loc o încălcare a contractului, afirmând că Altman și cofondatorul Greg Brockman l-au abordat inițial pentru a crea o companie open source, non-profit, dar startup-ul înființat în 2015 se concentrează acum pe obținerea de profit.
El a cerut instanței să oblige OpenAI să pună la dispoziție publicului cercetarea și tehnologia sa și să împiedice startup-ul să folosească activele sale, inclusiv cel mai avansat model de inteligență artificială, GPT-4, în beneficiul financiar al Microsoft sau al oricărei persoane individuale.
Musk, care conduce TeslaTSLA.O și SpaceX, a atras atenția asupra riscurilor AGI (inteligență artificială generală) și a avertizat că aceasta reprezintă „o amenințare gravă pentru umanitate” Acum, el se confruntă cu o altă provocare, de data aceasta în instanță, în încercarea de a menține misiunea inițială a OpenAI de a servi interesul public și de a preveni utilizarea AGI în scopuri pur profitabile.
ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) este un chatbot lansat de OpenAI în noiembrie 2022. A fost inițial lansat ca prototip și a atras rapid atenția datorită răspunsurilor sale detaliate și articulate în multe domenii. Cu peste 100 de milioane de utilizatori în primele două luni de la lansare, ChatGPT a devenit aplicația cu cea mai rapidă răspândire din istoria digitală.
ChatGPT se bazează pe modele de limbaj generative pre-antrenate, iar versiunea inițială a fost bazată pe GPT-3.5. O versiune ulterioară, bazată pe GPT-4, a fost lansată în martie 2023 și este disponibilă doar pentru abonații plătitori. Acest chatbot poate fi integrat în diverse servicii AI și este folosit pentru a genera text în conversații, a rezuma date, a crea articole și relatări, a construi sisteme de asistență pentru clienți și multe altele. Capacitatea sa de a înțelege limbajul natural îl face deosebit de util în interfețele conversaționale, cum ar fi asistenții virtuali și chatboții. Cu toate acestea, trebuie menționat că acuratețea sa faptică nu este uniformă și poate genera erori, cunoscute sub numele de “halucinații ale programelor de inteligență artificială
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu