Mutare de ultimă oră în dosarul Udrea-Ioana Băsescu. DNA a făcut recurs pentru a evita prescripția

Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Photos / Alexandru Busca

În urma unei decizii a CJUE în ceea ce privește prescripția, DNA a făcut recurs în dosarul finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, dosar în care au fost cercetate și Elena Udrea și Ioana Băsescu.

După ce Curtea de Apel Brașov a făcut sesizare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cea din urmă a decis, în luna iulie, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei se opun dreptului european dacă discutăm de fraude care ar putea să prejudicieze interesele Uniunii Europene. 

În data de 11 iulie, instanța a sesizat că faptele de care erau acuzate cele două s-au prescris. 

"Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei", este decizia instanţei. 

Decizia Înaltei Curți a fost dată după mai multe amânări. În dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009, inițial, Elena Udrea a primit o condamnare de 8 ani de închisoare de la Curtea de Apel Bucureşti și Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare. Dan Andronic a fost achitat.

Potrivit procurorilor, în campania electorală din 2009, bani proveniți din evaziune fiscală, delapidare și infracțiuni de corupție au fost utilizați pentru a fi plătite anumite servicii desfășurate în campanie, potrivit Adevarul.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel