Mutare surpriză în Franța. Candidații stângii se retrag din alegeri pentru a scădea șansele ca partidul lui Marine Le Pen să câștige

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Zeci de candidați s-au retras din alegeri pentru a contribui la înfrângerea Adunării Naționale (RN) de extremă dreapta.

Primul tur al alegerilor din Franța a produs o mare victorie pentru partidul lui Marine Le Pen, care - cu aliați - a câștigat aproximativ 33% din voturi, potrivit BBC.

O alianță largă de stânga a obținut locul al doilea, iar centriștii președintelui Emmanuel Macron s-au plasat pe locul trei.

Dar șansele lui Marine Le Pen de a câștiga o majoritate totală în Adunarea Națională cu 577 de locuri au fost afectate de noile tactici ale adversarilor săi.

În mai mult de jumătate dintre circumscripții – aproximativ 300 – trei candidați s-au calificat din primul tur de votare (aproape peste tot în altă parte au fost doar doi).

Dacă în aceste circumscripții unul dintre cei doi candidați non-RN se retrage, acest lucru crește șansele ca reprezentantul RN să fie învins.

Până marți la prânz, aproximativ 200 de candidați din stânga și centru au luat această măsură.

Stânga a început să-și retragă candidații

Noul Front Popular de Stânga (NPF) – care cuprinde de la social-democrați de centru-stânga până la anti-capitaliști de extremă stânga – a emis instrucțiuni către toți candidații săi care s-au clasat pe locul trei să se retragă și să lase un centrist să adune votul anti-RN.

Astfel, NPF ajută doi parlamentari pro-Macron de rang înalt – fostul prim-ministru Elisabeth Borne și ministrul de interne Gérald Darmanin – să câștige în circumscripțiile lor din Normandia și nord.

Pe de altă parte, un candidat pro-Macron s-a retras pentru a-l ajuta pe stângistul radical François Ruffin să învingă candidatul RN în orașul nordic Amiens.

Președintele de 28 de ani al RN – și candidat la funcția de prim-ministru – Jordan Bardella a condamnat aceste aranjamente ca fiind rodul unei “alianțe a dezonoarei” între partide care până acum s-au aflat în conflict.

Deși Emmanuel Macron însuși și prim-ministrul Gabriel Attal au cerut să nu existe vot care să “meargă la RN”, unii din tabăra sa consideră că componenta sa de extremă stânga face ca NPF să fie la fel de neatractiv.

Figuri de rang înalt precum ministrul de finanțe Bruno Le Maire și fostul prim-ministru Edouard Philippe – ambii provenind inițial din centru-dreapta – refuză să emită instrucțiuni de a vota sistematic împotriva RN.

Surse din RN au spus ziarului Le Figaro că tacticile adversarilor nu îi deranjează.

"Dimpotrivă, este o veste bună. Mesajul general pe care îl transmit este că întregul sistem este împotriva noastră... Este o altă mare înscenare și alegătorii noștri sunt sătui de asta", a spus unul dintre ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel