Mutarea de teatru făcută de Nehammer după ce extrema dreapta a câștigat alegerile

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Află în articol ce mutare a făcut Karl Nehammer după ce extrema dreapta a câștigat alegerile.

Cancelarul conservator austriac în exerciţiu, Karl Nehammer, a obţinut marţi încrederea formaţiunii sale, Partidului Popular austriac (OeVP), pentru a negocia formarea unui nou guvern împreună cu alte forţe politice, în urma alegerilor legislative câştigate de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), relatează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Se întâmplă în contextul în care formaţiunea FPOe, un partid naţionalist, eurosceptic, radical anti-imigraţie şi ostil sancţiunilor împotriva Rusiei, condus de controversatul Herbert Kickl, a obţinut 28,8% din voturi, câştigând în premieră alegerile în epoca postbelică. Pe locul doi se regăseşte la mică distanţă OeVP, cu 26,3%.

Dar cancelarul austriac în exerciţiu, Karl Nehammer, i-a cerut preşedintelui ecologist Alexander Van der Bellen să încredinţeze Partidului Libertăţii (FPOe) misiunea de a încerca formarea unei coaliţii. Potrivit acestuia, în virtutea practicii politice "partidul care a obţinut cele mai multe voturi trebuie să primească mandatul de a desfăşura discuţii exploratorii" pentru formarea unei coaliţii şi să "desemneze preşedintele parlamentului".

Preşedintele Alexander Van der Bellen și-a exprimat deja rezerve faţă de Herbert Kickl



Însă preşedintele a exprimat deja rezerve faţă de Herbert Kickl şi a promis că guvernul ce va rezulta în urma negocierilor va respecta "democraţia liberală". Liderul extremei drepte austriece s-a remarcat şi prin ideile sale conspiraţioniste faţă de pandemia de COVID-19. Totuși, cel mai mult provoacă îngrijorare în rândul politicienilor europeni opoziţia sa faţă de sancţiunile contra Rusiei şi riscul ca el să îngreuneze deciziile UE de susţinere a Ucrainei în războiul cu Rusia dacă ar ajunge cancelar.

Actualul cancelar Karl Nehammer ar putea fi aşadar chemat de preşedintele Van der Bellen să formeze guvernul, iar Partidului Popular austriac (OeVP) ar putea negocia mai întâi cu Partidul Social-Democrat (SPOe), care a obţinut 21,1% din voturi în alegeri, şi cu formaţiunea liberală NEOS, care a obţinut 9%.

În cazul eşecului la negocierile cu aceste partide, Nehammer s-ar putea orienta în final către o alianţă cu extrema dreaptă, dar cu condiţia ca Herbert Kickl să nu facă parte din guvern. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel