EXCLUSIV  Mutat la țară - Povestea a sute de români care aleg satul în locul orașului. Andy Hertz, interviu: Cum trec anii, universul de apartament devine tot mai îngust

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

Am vorbit cu unul dintre cei mai mari promotori al mutatului la țară - Andy Hertz.

Andy Hertz este unul dintre românii care s-au născut la țară, dar care au plecat în afara granițelor pentru a se realiza. După ani de zile la Londra, el a revenit în România, unde a pus bazele unei comunități mari de oameni care își vor visul îndeplinit: să trăiască în natură.

Fenomenul care devine tot mai răspândit îi face pe mulți dintre europeni să aleagă traiul în natură, în afara centrelor urbane. Motivele sunt variate, de la stresul orașului până la poluarea din zonele supraaglomerate. Dacă cei care aleg un astfel de trai, în prezent, sunt cei care trec de 35 de ani, „trendul” devine tot mai popular și printre oamenii mai tineri.

 

Viața la țară nu e trend - e firescul

 

DC News: În urma studierii contextului, am ajuns la concluzia că majoritatea celor care fac mutarea la țară sau în afara centrelor urbane se încadrează în media de vârstă 35 - 55 de ani (prospectul de viitor arătând o scădere în vârstă a celor care doresc această mutare - am întâlnit tot mai mulți tineri de 25-30 de ani care își doresc deja să trăiască în natură și să ia decizia menționată).  În același timp, majoritatea celor care doresc mutarea se lovesc de primul gând: Lipsa oportunităților din mediul rural (din ce își vor câștiga banii).

Ce gândire, sau ce perspectivă, trebuie unui tânăr de 25 de ani să adopte pentru a se adapta în mediul rural - fie că vorbim despre locații total izolate sau de sate din proximitatea unor centre urbane?

Andy Hertz: „Unii, mai naivi din fire, cred multe baliverne printre care și aceea că mutarea la țară înseamnă să vii cu mâinile în buzunar, să îți alegi o casă de pe uliță, să te muți în ea și apoi să trăiești cu ce îți dă pământul, dar nu e deloc așa. Însă nici greu sau imposibil nu e!

Noi nu mai trăim vremurile în care statul îți dă apartament, dar nici anii în care erai legat de glie sau de locul de muncă pe viață. Asta e și bine, dar și rău. E rău pentru cei care nu se pot adapta ușor, pentru cei fără curaj, pentru cei în vârstă, fără o minimă școală, dar e bine pentru cei care se adaptează, care înțeleg că norocul ți-l mai și faci, că viața nu e rai, ci că un trai mai bun necesită efort, și cel mai important – că viața nu e scop în sine, ci trebuie să găsești un scop în viață, măcar unul, oriunde te-ai afla. 


Ce gândire să aibă un tânăr? Să știe că viața la oraș se strică de-a binelea și că viitorul oamenilor deștepți, în general, va fi în mediul verde, în locul firesc în care ne place și ne e benefic să viețuim. Și că la oraș se poate întoarce oricând, așa cum poate a fost și poate pleca din nou în Cluj, București, Roma, Londra sau Frankfurt. Sigur că la 25 de ani vrei să te distrezi, să ieși prin oraș, să arăți că ai un ceas scump pe mână, să ambalezi o mașină… asta e viața acum, dar cum trec anii și te gândești la familie, universul de apartament devine tot mai îngust și atunci da, cei care pot, se duc spre casă la țară. Viața la țară nu e o modă sau un trend, ci este firescul vieții.

Dar să nu mă înțelegeți greșit, la țară poți avea fermă, poți face agricultură, dar la fel de bine poți fi doctor, artist sau IT-st. Poți juca tenis în timpul liber la țară, la fel de bine cum poți citi o carte, adică dacă te muți la țară doar ca să muncești pentru hrană și nimic altceva, atunci cred că viața va fi una complicată. Dar acum avem parte de tehnologie, și aici mă refer la faptul că lemnele nu se mai taie cu firezul, ci cu drujba, grădina se sapă cu motocultor, nu cu hârlețul, adică lumea a mers înainte și astfel ne putem bucura de viață mai mult.”.

DC News:  Ce le recomandați tinerilor și oamenilor care doresc să facă această mutare? Să stea în chirie o perioadă într-o asemenea locație? Să participe la voluntariate din cadrul unor ferme?

Andy Hertz: „Am mai făcut recomandări în trecut, am scris diverse idei în cartea Mutat la țară – Viața fără ceas. Problema e că mulți, așa cum vor să fie bogați de azi pe mâine, așa vor să se mute la țară și apoi toate să curgă de la sine. Dar viața nu e așa. Nu ar avea sens așa.”.

Trebuie să ai un scop în viață

DC News: Trebuie să fii deja realizat profesional/material înainte să te muți în natură? 

Andy Hertz: „Trebuie să ai un scop în viață și atunci lucrurile se așează și prind formă. Trebuie să vrei să faci ceva cu viața ta pe lumea asta. Să dedici timpul tău unei activități. Și atunci cauți soluții. Dacă vrei să faci artă, să pictezi e una, dar dacă vrei să produci legume e alta, dacă vrei să lucrezi online și stai toată ziua pe net nu pot să-ți spun eu cât de realizat să fii. Apoi mai contează mult ce înseamnă „realizat profesional/material”. Unii cheltuie pe lună 3000 de euro, alții 300… unii stau în chirie sau patru într-o cameră, iar alții au patru camere nefolosite pe lângă cele în care trăiesc și nu le ajunge. Unii duc medicamente oamenilor bolnavi, alții își caută concedii prin lume. Nu spun eu cum e corect, doar că oamenii sunt foarte diferiți.”.

DC News: Cum rămâne cu copiii, mai ales cei mici, care trebuie să meargă la școală sau la liceu? Nu este această „izolare” în natură incompatibilă cu familiile cu copii?

 

Andy Hertz: „Izolare în natură? Și dacă un copil din oraș este de fapt izolat de viața firească și pus într-un mediu artificial? Nu cred în conspirații, nu vreau să alimentez dubioșenii, dar eu cred cu tărie că peste 20 de ani nici un om sănătos la cap nu va mai vrea să trăiască în marile orașe. Că mulți o vor face din diverse motive, asta e altceva. Dar vor visa să locuiască „izolați„ în natură!

Îmi poate garanta cineva că orașul îmi va duce copilul la maturitate cu o profesie căutată la acea vreme, sănătos fizic și psihic, fără droguri, apucături nepotrivite, depresie, etc? Nu cred. Ba mai degrabă îmi pare că viața la sat e mai potrivită copilului meu, mai ales când, dovadă sunt, că am făcut școala generală la sat și nu numai că n-am murit de foame, dar pot spune că sunt foarte bine la aproape 40 de ani. Liceul da, va trebui făcut la oraș, dar, în cazul fetiței mele mai e mult până acolo, are abia 5 ani. Susțin învățătura, educația în general. Nu se poate fără!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel