Muţenia de la Berlin

Klaus Iohannis nu s-a întâlnit doar cu Angela Merkel la Berlin. Vizita, ținută aproape la secret de presa din țară, a fost influențată de relațiile personale ale președintelui României, scrie Bogdan Chirieac, într-un editorial pentru DCNews. 

Spre deosebire de mult mai mediatizata vizită a premierului Cioloș, întâlnirea tăcută a președintelui Iohannis are o importanță strategică, arată analistul. Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac:


Muțenia de la Berlin

Val Vâlcu m-a sunat de dis-de-dimineaţă să mă întrebe:”Chiriace, ce a făcut Iohannis la Berlin?”. Adevărul este că, în afară de faptul că preşedintele României s-a întâlnit cu Angela Merkel, nu văzusem nimic, nici în presa românească, nici în cea internaţională. Aşa că am procedat şi eu ca pe la noi şi i-am spus: ” Te sun mai târziu, acum nu pot vorbi”. După care m-am pus pe investigat. Într-adevăr, nu mi-a fost dat să văd o comunicare mai slabă decât are Palatul Cotroceni, astăzi. În afară de nişte declaraţii anoste, cu nu ştiu ce propunere de agenţie internaţională contra terorismului, în presă nu mai există nimic.

O mare deosebire faţă de vizita premierului Cioloş în Germania. Desigur că el nu a făcut vreo brânză pe acolo, dar toată lumea a aflat ce om gospodar şi chibzuit cu banul statului este, fiindcă el şi toată delegaţia circulă cu avionul de linie, la economic.

Şi, totuşi, spre deosebire de Cioloş, Iohannis a punctat în Germania. Încerând să citesc în spatele rândurilor scrise de agenţiile de presă, am constatat că Iohannis a fost invitat la Berlin, vineri, la o întâlnire de lucru cu cancelarul german, Angela Merkel, împreună cu premierul Belgiei, Charles Michel şi cu premierul Luxemburgului, Xavier Bettel. Întâlnirea face parte din pregătirea Summit-ului european de la Bratislava, din septembrie, şi toată luna august s-au desfăşurat convorbiri, de-a lungul şi de-a latul Europei, mai puţin cu implicarea României. Ce mi se pare foarte important aici: compania selectă în care a fost invitat Iohannis pentru consultări. Puteam foarte bine să fim invitaţi cu Bulgaria prorusă a lui Boiko Borisov. Nu! România a fost prezentă alături de ţări-cheie din nucleul dur al Europei. Desigur că nu isprăvile României ne-au calificat la aşa ceva, ci pur şi simplu relaţiile personale datorate etniei preşedintelui.

Pentru d-na Merkel, Iohannis şi când tace tot neamţ este, iar pentru luxembrughezi dialectul săsesc se aseamănă extraordinar de bine cu luxemburgheza veche. O să spuneţi:bine, dar de când originea etnică este un avantaj? Atunci cînd îţi reprezinţi ţara, orice atribut posezi poate şi trebuie folosit în avantajul celor care te-au investit cu o mare demnitate.

Pe scurt, Ionhannis reuşeşte la Berlin să introducă România printre ţări cu mare putere de decizie informală. Ce păcat însă că, din cauza comunicării, nici românii, nici străinii n-au aflat la timp acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel