Miniştrii de Finanţe ai ţărilor G7 au ajuns la un acord privind taxarea multinaţionalelor. Aceştia au stabilit un impozit minim la nivel mondial pentru companii de 15%. Mircea Coșea a explicat pentru DCNews cine câștigă și cine pierde și ce ar trebui să facă România în acest context.
Mircea Coșa spune că există deja două experiențe precedente importante prin care țări puternice au reușit să obțină sume de bani suplimentare de la marile companii: este vorba despre Marea Britanie și Italia.
"Marii Britanii a ajuns la o înțelegere amiabilă cu marile companii: ele trebuiau să investească o parte din profit(nu s-a comunicat niciodată ce profit) în acțiuni de interes comunitar. Adică, în locul în care ele funcționau trebuiau să aiba niște investiții în școli, spitale, fel de fel de lucruri de interes social. Italia a făcut și ea o înțelegere și a obținut aproape 200 de milioane de euro printr-o înțelegere cu aceste companii, dar niciodată nu a fost o reglementare la nivel atât de mare cum este acest G7. Acest moment este important pentru că el clarifică relația dintre statele naționale și companiile multinaționale. Multinaționalele au în general un mare rol în politica statelor naționale: ele conduc în mare parte și politica, orientarea și anumite elemente ce țin de mișcări de importanță foarte mare cum este de exemplu acțiunea fostei administrații Trump prin declanșarea războiului comercial cu China. Ea a avut la bază niște foarte importante presiuni din partea multinaționalelor și societăților cu capital american mare care se vedeau amenințate de concurența Chinei. La prima vedere, cel puțin asta e părerea mea, se vedea că există un confilict între statele naționale și multinaționale pentru că statele au reușit să impună acestă suprataxare. În realitate cred că este cu totul altceva pentru că este un element care contribuie la o reîmpărțire a raportului de forțe în lume: multinaționalele pot participa din acest punct de vedere la suplimentarea efortului de creștere a bugetelor anumitor state, unde multinaționalele sunt localizate din punct de vedere juridic. Deci acestă supraimpozitare va duce la o creștere a colectărilor la bugetul acestor state. Pe de altă parte, există și efectul contrar: s-ar putea ca multinaționalele să încerce să emigreze din anumite state și să se ducă ori în zone libere, ori în țări care au o mai mică rigoare de impozitare. La un moment dat se va crea o situație foarte clară din punct de vedere al raportului stat-multinațională și anume statele puternice vor obține prin această măsură încă un element în plus pentru consolidarea poziției lor în noul model al economiei mondiale," a explicat Mircea Coșea.
Mircea Coșea spune de asemenea, că bugetul României se bazează foarte mult pe multinaționale, iar țara noastră nu se află în situația în care să ia măsuri foarte dure, ci mai degrabă să încerce să profite și să atragă companiile.
"Și noi avem anumite legături cu multinaționalele, sigur la alt nivel, la alte proporții, dar raporturile dintre stat și multinaționale chiar în țări ca România care nici pe departe nu fac parte din grupele de forță ale lumii, pot duce la schimbări importante. În comunicatul pe care G7 l-a publicat în legătură cu această măsură, lucrurile nu sunt încă foarte clare din punctul de vedere al modului cum se va aplica, modul de funcționare justificat din punct de vedere juridic.
În cazul României, este o chestiune de artă a guvernării. Pe deoparte, noi avem marile companii multinaționale care sunt principalele alimentatoare la bugetul țării: a fost Dacia, acum este o companie de țigarete. Noi avem în țară mai mult sucursale ale marilor multinaționale, deci jocul poate să fie foarte interesant și trebuie stabilit politic sau stabilit în raportul în care actuala guvernare a României are o legătură cu multinaționalele din punct de vedere politic, că nu trebuie să omitem acest lucru. Ori se va plia acestor măsuri și va încerca să obțină mai mult, ceea ce mie mi s-ar părea o greșeală, ori va încerca să atragă mai mult companiile străine pentru că indiferent de ce părere au unele partide, deocamdată companiile multinaționale cu capital străin au un rol extrem de important pentru noi și nu le putem neglija: ele ne aduc în primul rând locuri de muncă, ne aduc know-how, ne aduc tehnologie și o anumită legătură cu economia mondială pe care noi astăzi nu putem să o realizăm. Este un joc complicat, nu pot să mă pronunț ce trebuie făcut, dar necesită gândire și foarte multă eleganță din punct de vedere al deciziilor pentru că nu se pot lua nici măsuri imediate, nici dure, nici negândite. Părerea mea, așa cum am zis, este că nu ne putem juca cu multinaționalele, nu le putem trata ca pe niște societăți cărora le putem impune noi ce trebuie făcut. Deocamdată economia României nu poate să impună astfel de jocuri, ci mai degrabă ar trebui să profite din aceste jocuri și asta înseamnă o poziționare mai nuanțată, nu atât de dură sau de categorică," a mai spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci