Dragobetele a dat în Bucureşti startul a două târguri, organizate de Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti, unde bucureştenii au venit în număr mare, în ciuda burniţei, pentru a cumpăra mărţişoare celor dragi.
În plus, la Muzeul Satului, se desfăşoară spectacole la care participă solişti de muzică populară, dar şi ansambluri de dansuri şi obiceiuri. În cursul zilei, copiii au putut participa la ateliere de confecţionat mărţişoare şi felicitări, cu respectarea motivelor tradiţionale. Duminică vor avea loc ateliere de confecţionat podoabe populare sau opinci, în stil tradiţional.
Pe aleile muzeului, dar şi în spaţiile special amenajate, se află peste 80 de expozanţi. Mulţi dintre ei vând obiecte tradiţionale, în special mărţişoare artizanale, din materiale diverse: os, sfoară, piatră sau argint. Nu lipsesc însă nici prăjiturile de casă, plăcintele, colăceii sau produsele din miere.
Târgul tradiţional va fi deschis la Muzeul Satului până pe data de 8 martie, zilnic, între orele 9,00-16,30.
Unul dintre artizani a venit de la Cluj şi vinde mărţişoare din lână netoarsă, modelată cu un ac special. Un alt expozant, din Bucureşti, mizează pe modele care au trecut proba timpului, dar şi pe alte produse.
"Anul acesta avem mărţişoare făcute din ceramică, pictate manual, cu costume populare din şapte zone ale ţării. Eu le confecţionez de vreo zece ani. Mai avem bufniţe, din împletitură de sfoară de cânepă. Avem măşti pentru alungarea spiritelor rele", a spus Stelian Popa, din Bucureşti
La Muzeul Ţăranului, dincolo de zecile de standuri, cu o ofertă extrem de variată de mărţişoare, a fost amenajat un spaţiu şi pentru organizaţii non-guvernamentale, care vând mărțișoare confecționate manual. O altă expozantă a venit din Maramureş cu mărţişoare făcute din mărgele de sticlă. Asamblarea unei piese, care presupune coaserea mărgelelor cu un fir foarte subţire, durează între 20 şi 60 de minute.
Târgul "De Mărţişor", organizat în perioada 24 februarie - 1 martie, poate fi vizitat între orele 10,00 şi 18,00. Şi de aici pot fi cumpărate: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonacii şi alte produse de patiserie din Bucovina, Alexandria, Baia Mare şi Buzău, miere, dulceţuri din Ilfov, ceaiuri şi plante de leac din Dâmboviţa.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu