Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles dezvăluie, de Halloween, ştiinţa aflată în spatele unor filme horror

Filmele horror 'Frankenstein' (1931), 'The Mummy' (1932) şi 'Dracula' (1931) au în comun faptul că s-au inspirat din fenomene ştiinţifice, au declarat reprezentanţii Muzeului de Istorie Naturală din Los Angeles, care au vernisat joi o expoziţie pe această temă, de Halloween, informează AFP. 

Alegeri prezidentiale 2024

Expoziţia 'Natural History of Horror' permite vizitatorilor, de exemplu, să acţioneze o manetă pentru a reproduce experimentul electric realizat de Luigi Galvani asupra unor picioare de broască, sursă de inspiraţie a romanului 'Frankenstein' al scriitoarei Mary Shelley şi a filmului omonim. În apropiere sunt expuse lanţurile care îl legau pe monstrul interpretat în acel film de actorul Boris Karloff, în 1931. 'Aceste lucrări în domeniul electricităţii, realizate pentru a vedea dacă animalele pot fi readuse la viaţă printr-o reenergizare a lor, au constituit punctul de plecare pentru filmul 'Frankenstein, a declarat pentru AFP directoarea muzeului, Lori Bettison-Varga. Sunt de asemenea expuse bandajele care acopereau corpul aceluiaşi actor, Boris Karloff, în filmul 'The Mummy' din 1932.

Ele permit vizitatorilor să facă o comparaţie cu bandajele autententice ale unei mumii egiptene, conservate în colecţiile muzeului din Los Angeles. Aceste filme clasice de la Hollywood 's-au inspirat în principal din natură şi din fizică, iar imaginaţia folosită pentru a crea acele poveşti ecranizate s-a bazat pe lucruri reale', a adăugat Lori Bettison-Varga. În acelaşi registru, specialiştii muzeului american afirmă că şi Dracula ar putea fi considerat o creatură ştiinţifică. Maladiile des întâlnite în secolul al XIX-lea, precum epidemia de holeră care a marcat viaţa mamei sale în Irlanda, i-au oferit scriitorului Bram Stoker câteva idei legate de aspectul fizic al vampirului Dracula şi al morţilor-vii din romanul său omonim. Expoziţia prezintă şi o copie din silicon a costumului purtat în 1954 de protagonistul filmului horror 'Creature from the Black Lagoon', lansat pe marile ecrane în 1954.

Conform curatorilor expoziţiei, aspectul acelei creaturi amfibiene a fost inspirat într-o manieră directă de descoperirea unui peşte preistoric celebru, Celacant, pe care oamenii de ştiinţă îl credeau dispărut de pe Terra de aproape 60 de milioane de ani. O fosilă a acestui peşte oceanic, considerat pentru o vreme - în mod eronat - un strămoş comun al tuturor vieţuitoarelor terestre, este expusă, de asemenea, în muzeul american. La înfiinţarea sa în 1913, Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles era consacrat oficial istoriei, ştiinţei şi artei. În virtutea acestui fapt, muzeul a primit în anii 1930 din partea studioului Universal, aflat la mică distanţă, o gamă vastă de accesorii cinematografice, inclusiv o furcă utilizată în timpul filmărilor de la lungmetrajul horror 'Bride of Frankenstein' (1935). Expoziţia vernisată la Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles va rămâne deschisă până pe 19 aprilie 2020, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel