Muzeul George Enescu din Capitală se închide pentru doi ani

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Sediul Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti - Palatul Cantacuzino se va închide, începând cu data de 25 octombrie, pentru aproximativ doi ani, odată cu începerea lucrărilor de restaurare, activitatea instituţiei urmând să continue la sediile din Sinaia şi Tescani, precum şi în mediul online.

Alegeri prezidentiale 2024

"Începând cu data de 25 octombrie, sediul de la Bucureşti al muzeului - Palatul Cantacuzino - se închide. Vor începe lucrările de restaurare şi consolidare a imobilului, a căror durată estimată este de 24 de luni. Activităţile noastre vor continua atât în spaţiul virtual/online, cât şi la celelalte două sedii ale muzeului, Muzeul Naţional "George Enescu" Casa memorială "George Enescu" - vila Luminiş de la Sinaia şi Muzeul Naţional "George Enescu" secţia "Dumitru şi Alice Rosetti-Tescanu-George Enescu" de la Tescani", informează instituţia într-o postare pe Facebook.

În acest weekend, accesul în spaţiile muzeului de la Bucureşti va fi gratuit, în programul normal de vizitare. 

Muzeu Național „George Enescu" se găsește în Palatul Cantacuzino, fiind una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei și din București. De pe pagina de prezentare a muzeului aflăm că acesta reunește donațiile oferite statului român (și muzeului) de către muzicianul George Enescu (1881- 1955): „potrivit specificului său aparte (muzeul) susține, prin programele culturale permanente pe care le organizează, promovarea creației muzicale românești și străine, precum și a artei interpretative." George Enescu a fost unul dintre cei mai mari compozitori români, fiind, printre altele, autorul celor două Rapsodii Române. Acestea au fost compuse în perioada 1901-1902 (la numai 20-21 ani!) la Paris, premiera având loc în data de 23 februarie 1903, într-un concert dirijat de George Enescu și Eduard Wachmann la Ateneul Român, fiind  publicate în 1904 la editura muzicală pariziană Enoch (Éditions Enoch). S-a stins din viață la Paris, în 1955 și este înmormântat în faimosul cimitirul Père-Lachaise.

Palatul Cantacuzino, mai vechi de o sută de ani, a fost construit după planurile arhitectului Ion D. Berindei în stilul baroc francez. De pe site-ul muzeului aflăm că, la construcția lui (1901-1903) comandată de Gheorghe Grigore Cantacuzino, Berindei a colaborat cu renumiți artiști ai vremii, printre care: G. D. Mirea, Nicolae Vermont (primul student al lui T. Aman), pentru picturile murale, arhitectul Emil Wilhelm Becker pentru sculpturi și ornamentația sculpturală și Casa Krieger din Paris pentru decoraţia interioară: tapiserii, candelabre, lămpi și vitralii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel