Muzeul Național al Pompierilor, inaugurat astăzi de Ziua Pompierilor din România

Ziua Pompierilor din România, aniversată pe 13 septembrie, cu ocazia căreia va fi inaugurat Muzeul Național al Pompierilor, amenajat în Foișorul de Foc, după ce clădirea a fost consolidată și modernizată.

Ziua Pompierilor din România va fi marcată în București printr-un eveniment care va marca inaugurarea Muzeul Național al Pompierilor, aflat în zona Foișorului de Foc. Lucrările de modernizare au început în 2021, autoritățile amenajând în incinta clădirii și un muzeu. Muzeul Național la Pompierilor deține o bogată colecție despre pompierii militari și civili, accesorii și materiale specifice stingerii incendiilor în raportul de progres tehnico-economic, de-a lungul timpului. Aici se regăsesc informații despre faptele de curaj și eroism ale pompierilor, despre existența lor care care au salvat vieți omenești, bunuri materiale pe timpul inundațiilor, cutremure și alte situații de urgență.

A fost construit în perioada 1891-1892, în mijlocul Bucureștiului. Planurile au fost realizate de George Mandrea, în aceeași arhitectură-șef al Bucureștiului. Foișorul de Foc era denumit la acea vreme Rezervorul de la Iancu, după utilitatea clădirii pe atunci. Edificiul a costat 200.000 de lei și avea în forma inițială 3 niveluri, în zona superioară fiind amplasat un rezervor amplu de apă cu o capacitate de 72 de vagoane.

Foișorul de Foc a fost folosit de către pompieri până în 1935, când și-a pierdut rolul, deoarece în București se ridică la mai multe clădiri înalte, iar introducerea telefoniei făcea inutilă existența unui turn de veghe. Din 1963, a fost transformat într-un Muzeu al Pompierilor[2]. 

Modernizarea Foișorului a depășit 21 de milioane de lei, 17 milioane dintre acestea fiind sumă neramburasabilă obținută prin Programul Operațional Regional 2014-2015, axa prioritară 5 – conservarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel