Muzeul Municipiului București se pregătește pentru inaugurarea expoziției „Muzeul vârstelor – de la copilărie la senectute”, primul proiect expozițional cu profil de antropologie urbană din România. Expoziția de la Casa Filipescu-Cesianu, care urmează să se deschidă în ziua de luni, 19 decembrie 2016, urmărește transformările generațiilor în ultimii 300 de ani de istorie a Bucureștiului, cu priviri către viața publică și cea intimă, deschizând totodată vizitatorului o perspectivă asupra viitorului.
Casa Filipescu-Cesianu, locuință aristocratică în stil „La Belle Epoque” rămasă în bună măsură fidelă proiectului arhitectural original, a fost reabilitată, restaurată și reintegrată în circuitul cultural și turistic al Capitalei în urma unui amplu proiect derulat de Primăria Municipiului București. Pe durata amenajării expoziției „Muzeul vârstelor”, Casa Filipescu-Cesianu a găzduit expoziții temporare cu teme legate de viața contemporană în Sala „Lapidarium” și numeroase evenimente artistice, în parc și în mansarda casei.
Proiectul curatorial „Muzeul vârstelor” cuprinde restituiri de interioare urbane din secolele XVIII, XIX și XX, surprinzând detalii inedite ale vieții de acasă, explorează tematica modificării comportamentale în raport cu evoluția tehnologiei, prin intermediul micro-narațiunilor muzeale și invită vizitatorul la introspecție și proiecție, folosind zone interactive, ce culminează cu sertarele memoriei.
Într-o inițiativă fără precedent în România, „Muzeul vârstelor” va expune, spre reflecție, modul în care societatea primește un copil, reconstruind, în oglindă, o sală de nașteri de la începutul secolului XX și una de la începutul secolului XXI – inițiativă susținută de colaborarea cu Spitalul Clinic Filantropia.
Vor fi, astfel, valorificate într-o manieră nouă, conformă cu standardele europene ale expozițiilor muzeale, obiecte valoroase din toate colecțiile Muzeului Municipiului București, la care se adaugă obiecte obținute prin comodat, cu participarea generoasă a proprietarilor, deschizând publicului o perspectivă alternativă, integratoare, asupra patrimoniului material, ce-l susține și figurează pe cel imaterial.
Vernisajul va avea loc în ziua de luni, 19 decembrie 2016, la ora 17:00, la Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr.151.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News