Ascultarea muzicii în timpul sarcinii are efecte benefice asupra mamei și copilului. Un medic ginecolog explică ce este programarea fetală și cum putem contribui la bunăstarea fătului încă din primele luni de gestație.
Anunț pentru toate femeile care așteaptă un copil: este timpul să cumpărați căști pentru burtă și să începeți să cântați muzică pentru copilul nenăscut.
”Fătul, în timpul vieții intrauterine, începe să perceapă sunete între luna a cincea și a șasea – explică pentru Fanpage medicul ginecolog Viviana De Pace.
”Există de fapt studii care arată că ascultarea muzicii afectează și bătăile inimii și că fătul recunoaște și reacționează la stimulii sonori, și asta poate contribui la dezvoltarea anumitor zone ale creierului și ale abilitaților cognitive”, a mai spus medicul ginecolog.
În realitate, nu doar ascultarea muzicii în timpul sarcinii provoacă o stare de bine și o mai bună dezvoltare a vieții viitoare a fătului.
Orice lucru care poate induce o stare de relaxare și bunăstare la femei, precum cititul unei cărți sau vizionarea unui film și care poate produce endorfine, este absolut pozitiv pentru dezvoltarea abilităților cognitive și de altă natură.
Primele studii în acest sens datează din anii 1960, când a început să se observe că suplimentarea cu acid folic la viitoarele gravide ar putea preveni unele malformații ale sistemului nervos central.
Studiile timpurii s-au concentrat asupra modului în care evenimentele negative, în special războiul, ar putea afecta negativ copilul nenăscut.
”Alte studii au fost efectuate pe femeile însărcinate care au suferit atacurile din 11 septembrie: în acel caz, în sângele nou-născuților s-au găsit niveluri foarte mari de cortizol, hormonul stresului.
Acest lucru ne face să înțelegem că în timpul gestației, dacă mama se confruntă cu un moment mare de stres, fătul implementează fenomene de adaptare care îi aduc avantaje pe moment, permițându-i să se adapteze la o situație incomodă, dar pe termen lung acest lucru ar putea avea consecințe negative de exemplu asupra metabolismului său”, explică De Pace.
La fel, evenimentele pozitive pot influența pozitiv și copilul nenăscut.
Astăzi este posibil nu numai prevenirea patologiilor maturității, ci și optimizarea și îmbunătățirea potențialului individului. Atât în ceea ce privește abilitățile sale cognitive, știm de exemplu că ascultarea muzicii influențează pozitiv dezvoltarea zonelor atribuite limbajului copilului, dar poate contribui și la dezvoltarea inteligenței sale emoționale.
La baza tuturor se află epigenetica: ”Deși nu avem putere asupra fondului de gene pe care îl transmitem fătului, putem influența modul în care sunt exprimate genele. De fapt, epigenetica studiază rolul învelișului de proteine și substanțe chimice care înconjoară ADN-ul și reglează expresia genelor”, a explicat medicul De Pace.
Prin anumite comportamente, viitoarele mamici pot interveni să influențeze expresia unor gene, începând cu muzica: "Muzica în special îl va ajuta pe copil să-și dezvolte abilitățile de ascultare, să observe mediul înconjurător, să învețe să se asculte pe sine și pe alții și să-și dezvolte imaginația creatoare și apoi are loc o dezvoltare și activare a zonelor desemnate ale creierului la capacitatea de limbaj", a mai adăugat medicul De Pace.
Astăzi viitoarele mame sunt obișnuite să lucreze până în ultima zi, sunt în formă și nu se cruță, totuși este foarte important să îți faci timp, să-ți faci spațiu pentru a afla despre corpul tău și despre copilul care se va naște.
”Astăzi femeile continuă să muncească și să facă lucrurile pe care le fac de obicei și asta e în regulă. Dar, și acesta este primul sfat pe care aș vrea să-l dau: este necesar să înceapă să conștientizeze noul rol, despre modul în care viața se poate schimba”, a mai spus medicul ginecolg De Pace.
Al doilea sfat se referă la încrederea în abilitățile proprii.
"Este important ca viitoarea mamă să învețe să-și dezvolte încrederea în sine și abilitățile parentale. Grija nou-născutului este deja în noi, nu trebuie să fim copleșiți de nesiguranțe”, a concluzionat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News