Mierea este cunoscută pentru beneficiile sale - unii spun că e „sănătate curată”! Dar ai idee la ce te poate ajuta polenul?
Se pare că înlocuiește cu succes curele de slăbit, spun specialiștii. Doar 2 lingurițe de polen dimineața, pe stomacul gol, sunt suficiente. Polenul accelerează arderile și îți permite să mănânci ceva dulce - mierea de albine! Acest produs apicol este extrem de apreciat pentru calitățile sale nutritive. De altfel, Ministerul Sănătății din Germania l-a recunoscut ca medicament. Multe studii au examinat efectele polenului asupra sănătății, iar rezultatele sunt cel puțin promițătoare.
Iată doar câteva din minunile pe care le face polenul crud:
- Revigorează și stimulează imunitatea
- E o bună sursă de vitamine și minerale, fiind indicat în diverse carențe alimentare: de fier, calciu și în caz de anorexie
- Ajută la refacerea organismului după boală
- Este un puternic energizant, recomandat atât sportivilor, cât și în stările de astenie
- Este bogat în proteine de înaltă calitate și în minerale
- Conține concentrații crescute de vitamine din grupul B și, în plus, are în compoziție enzime care ajută la absorbția acestora în organism
Polenul conține peste 250 de substanțe biologic active, inclusiv proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți. Mai exact:
Glucide: 40%
Proteine: 35%
Apă: 4%-10%
Grăsimi: 5%
Alte substanțe: 5%-15%
Această din urmă categorie include vitamine, minerale, antibiotice naturale și antioxidanți. Cu toate acestea, conținutul nutrițional al polenului depinde de sursă și de sezonul în care a fost colectat. De exemplu, studiile au arătat că polenul recoltat primăvara are o compoziție de aminoacizi semnificativ diferită de polenul colectat în timpul verii.
Amestecul de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceară și secreții ale albinelor este depozitat, de obicei, de albine în stup, ca sursă de hrană. Atunci când este extras ca atare din stup și congelat imediat, se poate comercializa sub denumirea de polen crud. Însă în cele mai multe cazuri, în comerț se găsește polen uscat. Acesta se obține prin încălzirea polenului la 38-40 de grade Celsius. Există teorii conform cărora acest tratament termic distruge o parte dintre substanțele nutritive din polenul crud. De altfel, în polenul crud se regăsește un conținut important de lactobacili, ceea ce face din acest produs un probiotic vegetal.
Antioxidanții din polenul crud protejează împotriva moleculelor potențial dăunătoare numite radicali liberi. Daunele produse de radicalii liberi sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2. Unele studii efectuate pe oameni au arătat că antioxidanții conținuţi de polen pot reduce inflamația cronică, pot elimina bacteriile dăunătoare, combat infecțiile și stopează creșterea și răspândirea tumorilor.
Atenţie! Cei alergici la polen nu trebuie să-l consume sub nicio formă şi este indicat să consulte medicul înainte de a începe o cură cu polen crud sau uscat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu