Rafael Nadal a ajuns în finala turneului de Grand Slam Roland Garros, pentru a 14-a oară în carieră.
Rafael Nadal s-a calificat în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros, după 3 ore de joc, în fața germanului Alexander Zverev, care a abandonat din cauza unei accidentări la gleznă, în momentul în care spaniolul conducea cu 7-6 (8), 6-6 (0).
Calificarea în finala Openului Franței îl face pe Nadal favorit la câștigarea celui de al 22-lea titlul suprem într-un turneu major.
Zverev a început mult mai bine și a făcut break chiar în primul game, ducând avantajul până la 2-4, când Nadal a revenit și a egalat 4-4. La 5-4, spaniolul a a avut 3 mingi de break și de set, contracarate de german.
În tiebreak, Zeverv a jucat din nou mai bine și și-a procurat 4 mingi de set, la 2-6. Nadal nu a cedat însă și a rezistat incredibil, trimițând înapoi fiecare minge și determinându-l pe Zverev să facă greșeli incredibile, scrie Mediafax.
La 6-6 în tiebreak, spaniolul a avut la rândul lui încă 3 mingi de set, valorificând-o pe ultima.
Setul secund a avut un debut straniu, cu 8 break-uri în primele 9 game-uri. Zverv a fost primul care și-a valorificat serva și a condus apoi cu 2-4, dar în cele din urmă s-a ajuns din nou la tiebreak.
Din păcate, la chiar prima minge, pe serviciul germanului, Zverev a suferit o accidentare gravă la glezna dreaptă, piciorul său blocându-se pe zgura umedă. Asta a dus la o posibilă entorsă, el fiind scos din teren în scaun cu rotile, după ce imediat după accidentare, germanul a strigat de durere timp de câteva momente, căzut pe zgura terenului.
După o pauză de câteva minute, Zverev a revenit în arenă în cârje, anunțând că e nevoit să abandoneze.
Nadal se califică astfel în cea de a 14 finală la Roland Garros, spaniolul câștigându-le pe toate celelalte 13.
În actul final el îl va înfrunta pe câștigătorul partidei dintre croatul Marin Cilic și norvegianul Casper Rud.
O boală subtilă, cu cauze necunoscute, care nu dă simptome: este sindromul Müller-Weiss, cel care l-a oprit pe Rafael Nadal la turneul de la Roma şi care l-ar putea costa turneul său favorit, Roland Garros, programat să înceapă duminică, la Paris.
„Este o patologie atât de rară, încât până şi literatura este foarte rară”, explică dr. Umberto Alfieri Montrasio, şeful unităţii de specialitate picior şi gleznă a Institutului de Ortopedie IRCSS Galeazzi din Milano. „Uneori, este confundată cu o fractură”, apreciază specialistul.
Sindromul Müller-Weiss este o boală particulară: „Ce se ştie este că, în general, sexul feminin este mai afectat, cu o incidenţă de 70%, conform puţinelor studii efectuate până în prezent. Vârsta medie de debut a sindromului Müller-Weiss este în jur de 45 de ani”. Din acest motiv, cazul lui Nadal este si mai deosebit, având în vedere sexul masculin şi vârsta sa fragedă (n-are încă 40 de ani).
Această patologie este subtilă, nu dă simptome: atunci când se simt durerea şi dificultăţi de mişcare, este prea târziu. Uneori, este însoţită de o umflătură în interiorul mijlocului piciorului. O altă asociere este cea cu durerea de genunchi: „De asemenea, în acest caz nu cunoaştem tipul de asociere dintre durerea de genunchi şi sindromul Müller-Weiss, dar s-a observat că unii pacienţi au avut dureri la genunchi, probabil legate de susţinerea incorectă a piciorului”.
Terapia pentru Müller-Weiss presupune utilizarea diferitelor dispozitive: „Orteze, încălţăminte potrivită, branţuri ortopedice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu