Dumitru Nancu, Director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN, a explicat care este situația creditelor pentru persoanele fizice, vorbind despre trecerea la IRCC, dar și despre dobânda fixă.
”Avem programul Noua Casă/Prima Casă, prin care, din 2009, 300.000 de români au achiziționat o locuință. În prezent, din patru credite ipotecare, trei sunt luate prin programul Noua Casă. Un lucru bun și sustenabil aici este rata de neperformanță, care este subunitară, de 0,02%. Aceasta se plătește din fondul de risc” a spus Dumitru Nancu, Director General F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN, în cadrul emisiunii DCNews.
Cu privire la trecerea de la ROBOR la IRCC, Dumitru Nancu a declarat, în interviul DCNews, că sunt 17.000 de cereri soluționate de Fondul Român de Garantare până în prezent. În ceea ce privește suspendarea ratelor, sunt 32.000 de cereri. În 2020 și 2021 au fost câte 47.000 de cereri. Ratele pot fi suspendate o singură dată, astfel că acei români care și-au suspendat ratele în 2020 nu au mai putut s-o facă în 2021 sau 2022. În ultima lună, nu s-au mai înregistrat cereri, conform acestuia, ceea ce ar însemna că s-a atins limita celor în nevoie.
Cu privire la cei care au cerut amânarea ratelor pentru o perioadă de 9 luni, după ce Val Vâlcu a spus că absența cererilor ar presupune că ”șocul a fost depășit”, Dumitru Nancu a confirmat: ”Și eu cred că a fost depășit și asta ne arată și programul Noua Casă, unde mai avem 20% din plafonul alocat. Am avut un plafon de 1,5 miliarde și 7057 de români au achiziționat o locuință prin noul program Noua Casă în 2022. Se vede o creștere a cererii față de lunile precedente. În iunie, iulie, august, cererea fusese încetinită, dar, din câte observăm, până la finalul anului epuizăm plafonul”.
Despre trecerea la IRCC, dacă este un avantaj sau nu, Dumitru Nancu a afirmat că este ”o soluție pe termen scurt, între IRCC și ROBOR este o diferență de 5%, care, la un credit, înseamnă câteva sute de euro”. Directorul F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN a afirmat că nimeni nu poate spune ce se va întâmpla în viitor: ”Poate scade inflația peste șase luni... sau poate crește. Dar, pentru prezent, este clar că este o soluție”.
De asemenea, directorul F.N.G.C.I.M.M. S.A. – IFN a mai spus că nu este recomandat să mergi pe o dobândă fixă: ”În momentul în care avem o rată a inflației mare, nu este recomandat să treci pe o dobândă fixă. Să vă dau un exemplu: în 2015 - 2016, ROBOR era 0,1% și aveai o dobândă de 2%. (...) Avem o buclă acum, e clar că suntem pe vârf. Gândiți-vă cum ar fi fost ca-n 2010, când a fost criza, să fi avut credite cu rată fixă de 7% și-n 2015, când a fost deflație, să plătești un credit ipotecar cu dobânzi de 7 - 8 %. De aia spun că acum e recomandat să treci pe IRCC, pe termen scurt”.
Din cei 7.000 de români care și-au luat o locuință prin Noua Casă anul acesta, 4.000 au fost tineri între 26 și 35 de ani. În ultima perioadă, a crescut cerința pentru locuințe mai mari de 2 camere.
Vezi mai mult în video:
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii FNGCIMMM SAIFNN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.
GaranțiaFNGCIMMM SA -IFNN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși suma de 2,5 milioane euro/beneficiar și se emite la solicitarea instituțiilor finanțatoare partenere, pentru finanțări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanțator.
FNGCIMMM SA -IFNN colaborează cu cele mai importante instituții financiare în baza unor convenții de lucru.
FNGCIMMM SA -IFNN asigură o acoperire teritorială națională, răspunzând solicitărilor întreprinzătorilor prin toate cele 3 sucursale, 2 reprezentanțe și 1 filială. În baza apartenenței sale la AECMM (Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare – asociație ce reunește 48 de fonduri de garantare mutuale, private și publice, bănci de dezvoltare și fonduri de contragarantare din 39 de țări), FNGCIMMM funcționează după reguli și principii europene.
FNGCIMMM SA -IFNN este lider de piață în domeniul garantării creditelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News