Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan și s-a întâlnit cu președinta Taiwanului Tsai Ing-wen. Între timp, China a denunțat vizita și a anunțat exerciții militare.
Publicitate
Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului. La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat "o încălcare gravă" a angajamentelor americane faţă de China, care "subminează grav pacea şi stabilitatea regionale", transmite Agerpres.
Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen. Pelosi, cel mai înalt politician american care a vizitat Taiwan în ultimii 25 de ani, a afirmat că delegația ei a venit să declare ”în mod clar” că SUA nu vor ”abandona” insula. China a declarat anterior că SUA vor ”plăti prețul” pentru vizita lui Pelosi, scrie BBC.
Taiwanul este autonom, dar China îl vede ca pe o provincie separatistă care se va uni în cele din urmă cu ea.
”În urmă cu patruzeci și trei de ani, America a promis că va fi mereu alături de Taiwan. Astăzi delegația noastră a venit în Taiwan pentru a arăta fără echivoc că nu ne vom abandona angajamentul față de Taiwan”, a spus doamna Pelosi, referindu-se la Legea relațiilor cu Taiwan.
Vizita lui Pelosi este văzută de Beijing ca încă un semn de sprijin pentru Taiwan.
În întâlnirea ei cu Tsai la biroul prezidențial, Pelosi a numit Taiwanul o ”inspirație pentru toți oamenii iubitori de libertate”, spunând: ”Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Decizia Americii de a păstra democrația aici în Taiwan rămâne de fermă."
Tsai a lăudat în mod similar parteneriatul dintre ambele națiuni, spunând că Taiwanul rămâne un ”partener de încredere și de încredere al SUA”. Ea a adăugat că Taiwanul ”se confruntă în mod deliberat cu amenințări militare sporite”, spunând că ”nu va da înapoi și că Taiwanul va face tot ce este necesar pentru a-și consolida capacitățile de autoapărare”.
Doamna Pelosi este de așteptat să se întâlnească cu un grup de activiști pentru drepturile omului miercuri. Ea se întâlnise mai devreme cu vicepreședintele Parlamentului din Taiwan, Tsai Chi-Chang.
Când avionul ei a aterizat marți seară, presa de stat chineză a raportat că avioanele sale militare traversau strâmtoarea Taiwan. Taiwan a negat acele rapoarte la acea vreme, dar mai târziu a spus că peste 20 de avioane militare chineze au intrat marți în zona sa de apărare aeriană.
În termen de o oră de la sosirea lui Pelosi, China a anunțat că Armata Populară de Eliberare va efectua o serie de exerciții militare la fos deschis în aer și pe mare în jurul Taiwanului la sfârșitul acestei săptămâni, avertizând navele și aeronavele să nu intre în zonele afectate.
Vizita urmează unor zile de escaladare a tensiunilor în care avioanele de război chineze se aventuraseră deja până la linia mediană, diviziunea neoficială care separă China de Taiwan în apele dintre ele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu