Nancy Pelosi sfidează amenințările Chinei și aterizează la Taipei. Radu Tudor: Toate democrațiile lumii trebuie să se așeze la aceeași masă și să transmită un mesaj ferm

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Analistul militar Radu Tudor a oferit un comentariu asupra vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan.

„Situația securității în zona Chinei de Sud este dificilă de foarte mulți ani. Gestul pe care îl face Nancy Pelosi este unul strict politic și Beijingul nu ar trebui să reacționeze cu măsuri militare la acest gest pe care îl face președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite.

Cred că avem de a face cu un mesaj de raliere a tuturor democrațiilor lumii în fața unei ofensive fără precedent a dictaturilor Rusia și China. Este momentul în care majoritatea liderilor lumii ar trebui să adopte o astfel de atitudine și un astfel de mesaj. Poate și unii lideri de instituții internaționale sau președinți de stat sau șefi de parlamente ar trebui să se gândească să facă astfel de gesturi, pentru că este momentul în care toate democrațiile lumii trebuie să se așeze la aceeași masă și să transmită un mesaj ferm dictaturilor Rusia și China.

Declarațiile de la Beijing sunt mai mult decât niște amenințări. Vorbim despre o imixtiune foarte directă și brutală în deciziile de politică externă ale Americii. Chiar dacă am văzut un mesaj din partea Casei Albe, în care președintele Joe Biden nuanțează foarte mult vizita din Taiwan, trebuie să înțelegem un singur lucru - există o țară care dorește să aibă un destin separat de China și acest lucru trebuie respectat, acolo sunt 22 de milioane de oameni. Taiwanul este o entitate care dorește libertate și democrație” , a precizat analistul militar Radu Tudor, pentru Antena 3.

Rusia, poziție oficială legată de vizita lui Pelosi în Taiwan. Putin încearcă să se dea bine pe lângă Beijing

O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei a acuzat Washingtonul că „destabiliza” lumea, după ce Nancy Pelosi s-a decis să viziteze Taiwanul, în ciuda opoziției puternice din partea Beijingului.

Nancy Pelosi a devenit cel mai înalt oficial ales din SUA care va vizita insula, în ultimii 25 de ani, potrivit Al Jazeera.

Beijingul s-a împotrivit deciziei lui Pelosi de a vizita insula autonomă, despre care pretinde că este parte din China, spunând că Statele Unite vor „plăti prețul pentru subminarea suveranității și a interesului de securitate al Chinei”.

Observând furia Beijingului față de vizita care se presupune că este iminentă, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a acuzat SUA că subminează securitatea globală.

„Washingtonul aduce destabilizare lumii. Nu are un singur conflict soluționat în ultimele decenii, ci multe provocate”, a spus ea într-o postare Telegram de marți.

Amenințările cu represalii în urma unei vizite a lui Pelosi au generat îngrijorări cu privire la o agravare a crizei pe fondul tensiunii continue dintre SUA și China.

Beijingul consideră vizitele oficialilor americani în Taiwan ca fiind un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

În timpul unui apel telefonic de joia trecută, președintele chinez Xi Jinping și-a avertizat omologul american, Joe Biden, că Washingtonul ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Biden i-a spus lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Forţele americane desfăşoară patru nave militare la est de Taiwan

Patru nave de război americane, printre care un portavion, au fost poziţionate la est de Taiwan în cadrul unor desfăşurări de rutină, înaintea vizitei la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în pofida avertismentelor transmise de China, informează Reuters şi AFP.

Portavionul USS Ronald Reagan a traversat Marea Chinei de Sud şi se află în prezent la est de Taiwan şi la sud de Japonia. Nava este însoţită de crucişătorul USS Antietam şi de distrugătorul USS Higgins.

Deşi ele pot răspunde la orice eventualitate, acestea sunt desfăşurări normale, de rutină, a declarat un reprezentant al US Navy.

El a adăugat că în zonă se află şi nava amfibie de asalt USS Tripoli, în cadrul desfăşurării din portul San Diego (California) începute în această regiune la începutul lunii mai.

Nancy Pelosi, o critică vehementă a politicii Beijingului, a sosit marţi la Taipei.

China a avertizat marţi că Statele Unite vor fi răspunzătoare pentru această vizită şi că ele vor trebui să plătească preţul.

Statele Unite vor purta în mod sigur răspunderea (pentru consecinţe) şi vor trebui să plătească preţul pentru atingerea adusă suveranităţii şi securităţii Chinei, a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă.

China consideră insula Taiwan o parte a teritoriului său şi, de mai multe ori, a avertizat SUA cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru Beijing.

După ce a vizitat Singapore şi Malayezia, Nancy Pelosi ar urma să ajungă în Coreea de Sud şi Japonia. Pelosi ar urma să se întâlnească cu vicepreşedintele parlamentului de la Taipei, Tsai Chi-chang. Plecarea din Taiwan către Seul ar avea loc miercuri după-amiază.

Ministerul Apărării taiwanez a anunţat că va desfăşura în mod corespunzător forţe ca reacţie la ameninţările inamicului, în contextul sporirii tensiunilor cu Beijingul.

Nivelul de alertă în Taiwan a fost consolidat de marţi dimineaţă până joi la prânz, a relatat agenţia de presă oficială taiwaneză CNA, citând surse anonime.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat marţi Statele Unite de destabilizarea lumii prin provocarea de tensiuni legate de Taiwan.

Washingtonul destabilizează lumea. Nici măcar un singur conflict soluţionat în ultimele decenii, dar mai multe provocate, a declarat pe contul său de Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Începând de săptămâna trecută, forţele armate chineze au efectuat diverse exerciţii în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă şi Golful Bohai, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel