Nancy Pelosi va vizita Taiwanul, în ciuda amenințărilor Chinei. Poate fi sfârșitul lumii, dacă avionul va fi atacat / update

Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres
Nancy Pelosi a ajuns în Coreea de Sud, în contextul tensiunilor americano-chineze privind Taiwanul - Foto Agerpres

Potrivit mai multor instituții media din Taiwan, președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul marți.

O cunoscută jurnalistă din Taiwan a anunțat pe Twitter că, „din sursele mele”, Nancy Pelosi va ajunge în Taiwan marți seară. China a avertizat că armata sa nu va „sta niciodată cu mâinile în sân”, dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwanul.

Publicația japoneză Nikkei Asia scrie că Armata SUA mută tot mai aproape de Taiwan nave de luptă, inclusiv portavioane, în contextul vizitei lui Nancy Pelosi, o vizită așteptată, dar neconfirmată oficial.

În pofida faptului că atât SUA, cât și China sunt puteri nucleare, chiar și un război convențional, care să nu implice arsenalul nuclear, ar însemna, în acest moment, „sfârșitul lumii”.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, luni, că o posibilă vizită în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, ar fi în totalitate decizia ei, dar a cerut Chinei să nu escaladeze tensiunile în cazul unei vizite.

„Dacă decide să efectueze vizita şi China încearcă să creeze un fel de criză sau să escaladeze în alt mod tensiunile, asta ar fi în întregime responsabilitatea Beijingului", a declarat Blinken la finalul conferinţei ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară. „Ne aşteptăm de la ei, în cazul în care dânsa decide să efectueze vizita, să acţioneze în mod responsabil şi să nu se angajeze în vreo escaladare în viitor”, a mai spus acesta.

UPDATE: Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a indicat, luni, Casa Albă, notează AFP.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor „are dreptul de a vizita Taiwanul”, a afirmat în faţa presei John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme strategice. El a insistat că „nu există niciun motiv ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană de lungă durată, o formă de criză”.

„China nu e pregătită să intre într-o confruntare militară cu SUA”, consideră un expert japonez

Citat de ziariștii japonezi, Masahiro Matsumura, profesor de relații internaționale și securitate națională în Osaka, consideră că dacă Nancy Pelosi va vizita Taiwanul acțiunea va fi considerată provocatoare ce către China, însă actuala criză generată de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan e mai degrabă o problemă diplomatică decât una militară. Profesorul japonez se îndoiește că, din punct de vedere militar, China ar fi gata de o confruntare cu Statele Unite ale Americii.

Cu toate acestea, Beijingul a trimis avertismente în fiecare zi cu privire la o posibilă vizita a lui Pelosi în Taiwan.

Un ultim avertisment a venit în cursul zilei de azi când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a avertizat din nou că o vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi ar avea consecințe foarte serioase, iar „Armata de Eliberare a Poporului nu va sta cu mâinile în sân”.

„China va răspunde cu cele mai severe măsuri pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială”, a mai precizat oficialul Chinez, cu privire la vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel