Ape tulburi se anunță pentru Comania Națională de Transport Aerian - TAROM. Sindicaliştii TAROM organizează azi un miting de protest în faţa sediului companiei din Otopeni, nemulţumiţi că administraţia companiei nu le aprobă majorarea salarială cerută și de concedierile anunțate.
Mitingul are loc de la 12:00 la 13:00 și sunt aşteptaţi să participe în jur de 200 de membri de sindicat.
Angajaţii operatorului aerian spun că vor o salarizare decentă şi că sunt trataţi cu superficialitate de conducerea companiei în timpul negocierilor Contractului Colectiv de Muncă.
Într-o intervenție la B1TV, președintele UNIT TAROM, Narcis Pascu, a declarat:
”Angajații companiei TAROM sunt doriți a fi sclavi pe plantația TAROM. Din anul 2008, angajații companiei TAROM nu au mai primit nici o majorare de salariu. Există o fierbere accentuată în cadrul companiei TAROM. Sunt toate premisele declanșării unui conflict de muncă la nivelul companiei TAROM în următoarea perioadă. Datorită faptului că nu dorim perturbarea activității companiei TAROM, estimăm undeva între 100-200 de persoane”, a declarat Narcis Pascu.
”Noi nu amenințăm pe nimeni. Dar, conform legislației în vigoare, atât timp cât în cadrul unor negocieri de contract colectiv de muncă angajații nu vor primi nimic și vor fi ținuți sclavi pe plantația companiei TAROM, în următoarea perioadă noi vom folosi tot cadrul legal permis de Codul Muncii prin legea 62/2011 prin care vom face toți pașii legali pentru a ajunge la un conflict de muncă legal. Noi sperăm să nu ajungem la un conflict de muncă. Sperăm ca marți, ziua în care noi am solicitat Consiliului de Administrație TAROM să se întâlnească cu reprezentanții sindicatelor UNIT TAROM la ora 13:00, sperăm ca acei membri ai Consiliului de Administrație să aibă capul pe umeri și să înțeleagă că noi nu mai putem trăi cu un salariu de mizerie”.
”Noi am solicitat încă din februarie la Ministerul Transporturilor, la compania TAROM, la Consiliul de Administrație al TAROM și chiar la Guvernul României, o majorare a bugetului de salarii de 35%. Lucru care nu s-a întâmplat. Această majorare din luna februarie de 35% satisfăcea situația salarială la acea vreme. Dar țineți cont că între timp prețurile la combustibil și la energie electrică au crescut, inflația este la cel puțin 15%, deci este un minim de 35% majorare de buget care ar fi necesară majorării salariale a angajaților companiei TAROM”.
”Pot să vă spun că acest tip de consultanță PriceWaterhouse Coopers, care este plătită cu foarte mulți bani de compania TAROM, în continuare evaluează salariați din cadrul procesului de restructurare. Noi am solicitat inclusiv la Guvernul României, dlui Ciucă, cu care am avut o întâlnire, să se stopeze acest plan de restructurare care nu este în beneficiul companiei și al angajaților TAROM. Da, urmează în următoarea perioadă ca persoanele care au fost evaluate și nu au luat acel scoring de evaluare corespunzător să fie concediate colectiv, lucru total abuziv din partea angajatorului TAROM.
”Nu este afectat nici un zbor al companiei TAROM. Tocmai din acest motiv acest protest este făcut cu angajații TAROM aflați în timp liber, care vor veni de acasă, în așa fel încât să nu periclităm zborurile companiei TAROM. Dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate, următorul pas este cel conform prevederilor legale. În momentul în care, în timpul procesului de negociere a unui contract colectiv de muncă, angajatorul nu asigură o parte dintre solicitările revendicate de membrii de sindicat și angajații companiei TAROM, atunci există toate premisele declanșării unui conflict de muncă la compania TAROM”, a concluzionat președintele UNIT TAROM, Narcis Pascu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News