Narcisele galbene ar putea reduce emisiile de metan ale vacilor cu 30%

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Narcisele galbene conțin o subtanță chimică ce reduce emisiile de metan ale bovinelor, arată un studiu britanic.

Narcisele sunt considerate de mult timp un simbol al Ţării Galilor - dar ar putea fi folosite şi pentru a salva clima, potrivit BBC. Cercetătorii testează o nouă metodă de a folosi floarea naţională a Ţării Galilor pentru a reduce nivelul de metan produs de animalele domestice.

Metanul este al doilea cel mai frecvent gaz cu efect de seră după CO2 şi este eliberat de animalele domestice, cum ar fi vacile şi oile, atunci când râgâie. Testele arată că o substanţă chimică extrasă din narcise poate reduce producţia de metan cu o treime atunci când este adăugată la hrana vacilor.

Jumătate din emisiile de metan din Marea Britanie provin de la vaci, în timp ce acestea reprezintă 14% din gazele cu efect de seră la nivel global. Oamenii de ştiinţă de la Colegiul Rural al Scoţiei au reuşit să extragă o substanţă chimică din floare numită haemanthamină.

Reducere cu 30% a emisiilor

În laborator, folosind un stomac artificial de vacă, au demonstrat că poate reduce emisiile cu 30% atunci când este adăugată la furaj.

Acum este testată la mai multe ferme, inclusiv una aparţinând lui Andrew Evans, din Welshpool, Powys. "Este floarea naţională a Ţării Galilor. Iar cum noi suntem în Ţara Galilor, suntem destul de interesaţi de asta", a spus el. "Cred că acesta este modul nostru de a face ceva - de a face parte dintr-un studiu care ar putea atenua impactul metanului asupra mediului", a adăugat domnul Evans.

Studiul oferă speranțe, însă se cere precauție

Abi Reader, vicepreşedinte al uniunii agricole NFU Cymru, a spus că studiul "oferă multe speranţe", dar a spus că este important ca procesul să fie evaluat corect. "Ca fermieri care cresc animale, suntem cu siguranţă deschişi să căutăm diferite alternative pentru reducerea emisiilor de metan", a spus ea.

"Trebuie să ne asigurăm că este sigur pentru ele să mănânce, trebuie să ne asigurăm că este rentabil şi trebuie să ne asigurăm că metanul chiar va fi redus."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel