NASA a confirmat detectarea celei mai mari comete observate vreodată / FOTO

NASA a confirmat detectarea celei mai mari comete observate vreodată . Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
NASA a confirmat detectarea celei mai mari comete observate vreodată . Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

NASA tocmai a confirmat detectarea celei mai mari comete observate vreodată, aceasta fiind cu adevărat uriașă.

Cea mai mare cometă descoperită vreodată călătorește spre Soare de peste 1 milion de ani, iar scara sa gigantică luminează obiectele care alcătuiesc una dintre cele mai mari structuri din Sistemul nostru Solar.

Într-un nou studiu, astronomii au folosit telescopul spațial Hubble pentru a confirma că centrul solid al cometei gigantice C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) este cel mai mare nucleu de cometă detectat vreodată. Este de 50 de ori mai mare decât majoritatea cometelor cunoscute și are aproape 140 de kilometri lățime (aproximativ 85 mile).

Youtube video image

Cu toate acestea, acea dimensiune ciudat de mare, sau mai degrabă aparenta ciudățenie a cometei, ar putea spune mai multe despre noi și despre concepția noastră limitată despre comete.

C/2014 UN271 provine din Norul lui Oort, o aglomerare de obiecte de gheață care înconjoară Soarele și se întinde până în cele mai adânci și mai îndepărtate porțiuni ale Sistemului Solar. Din când în când, totuși, ceva iese din această masă enigmatică, fiind atras gravitațional către Soare din îndepărtarea hinterlandelor cosmice.

C/2014 UN271 este un astfel de obiect și ne spune multe despre existența maselor „pristine” înghețate care alcătuiesc Norul lui Oort. Se crede că acestea s-au format devreme în sistemul solar interior, înainte de a fi aruncate în marginile sale externe de efectele gravitaționale ale planetelor gigantice precum Jupiter și Saturn.

„Această cometă este literalmente vârful aisbergului pentru multe mii de comete care sunt prea slabe pentru a fi văzute în părțile mai îndepărtate ale Sistemului Solar”, a spus astronomul David Jewitt de la UCLA.

În noua analiză, Jewitt și colegii de cercetare, conduși de primul autor, Man-To Hui, de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Macau, au calculat dimensiunea C/2014 UN271 la cea mai înaltă rezoluție de până acum. Ei s-au bazat pe estimări anterioare utilizând observațiile și modelarea Hubble pentru a izola nucleul de coma cometei.

„Confirmăm că C/2014 UN271 este cea mai mare cometă cu perioadă lungă detectată vreodată”, concluzionează echipa de cercetători, conform Science Alert.

Cea mai lungă structură din Calea Lactee. Un ciudat nor de gaz îi surprinde pe cercetători

Astronomii au descoperit ceea ce poate fi cea mai lungă structură din Calea Lactee, un nor neobișnuit de hidrogen.

Structura gigantică, care are o lungime de peste 3.900 de ani lumină și o lățime de aproximativ 150 de ani lumină, este situată la aproximativ 55.000 de ani lumină de sistemul solar, potrivit unui comunicat al cercetătorilor. Anterior, se credea că cei mai mari nori de gaz cunoscuți din Calea Lactee aveau o lungime de aproximativ 800 de ani lumină. Echipa a numit norul „Maggie”, care este prescurtarea râului Magdalena, cel mai lung râu din Columbia.

Astronomii au descoperit norul ca parte a studiului pe linia HI/OH/Recombination al Căii Lactee (THOR). Cercetarea, care se bazează pe datele culese de observatorul radio numit Jansky Very Large Array din New Mexico, caută obiecte în afara planului principal al Căii Lactee, care este discul aplatizat unde se găsește cea mai mare parte a materiei din galaxie. Deoarece Maggie se află în afara acelui plan, structura a fost mult mai ușor de observat decât ar fi fost în mod normal (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel