NASA a detectat semnale din spaţiu, după ce a pierdut sonda Voyager 2. Va fi recuperată?

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

NASA a pierdut contactul cu sonda spațială Voyager 2 din cauza unei comenzi greșite. Se crede că o antenă uriaşă amplasată în Australia ar putea ajuta la restabilirea contactului.

Sonda Voyager 2 a fost lansată în 1977, cu misiunea de a explora îndeapoape planetele exterioare ale Sistemului Solar. Între timp, s-a rătăcit în spaţiu din cauza unei erori din centrul de comandă.

Pe 21 iulie 2023, mai multe comenzi presetate au modificat, acidental, orientarea antenei, făcând-o să devieze cu două grade în raport cu direcţia Pământului, potrivit NASA. Astfel, Vogager 2 nu mai poate în prezent să primească comenzi sau să trimită date pe Terra.

Glen Nagle, cercetător la Canberra Deep Space Communication Complex, a declarat pentru postul ABC că o staţie din California a transmis comenzile greşite prin antena din Canberra.  Centrul din capitala australiană este administrat de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) ca parte a Deep Space Network (DSN), o reţea de comunicare cu spaţiul îndepărtat dezvoltată de NASA.

În momentul de faţă, sonda Voyager 2 se află la peste 19,9 miliarde de kilometri depărtare de Terra. Datele trimise de sonda americană nu mai ajung la DSN, iar ea nu mai primeşte comenzi de la controlorii de la sol.

A fost găsită?

Semnale din spaţiu au fost detectate ieri, potrivit relatărilor ABC News. E posibil ca aceste semnale să vină e la Voyager 2.

                       

Youtube video image

Săptămâna viitoare, centrul din Canberra va transmite comenzile corectate către Voyager 2 în speranţa că acestea vor ajunge la destinaţie, a raportat ABC, citând NASA. Dacă această procedură va eşua, următoarea resetare a sondei este programată pentru 15 octombrie, iar NASA este încrezătoare că noua comandă ar putea să permită restabilirea comunicaţiilor cu sonda spaţială.

Sonda spaţială a fost concepută pentru a funcţiona doar pentru o perioadă de 12 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel