NASA a furnizat primele informaţii despre planeta care arde fără încetare, situată la doar 50 de ani lumină faţă de Pământ.
Planeta, numită 55 Cancri e, îşi orbitează steaua similară cu Soarele atât de aproape încât condiţiile de la suprafaţă se aseamănă cu "iadul" biblic.
Conform datelor NASA, 55 Cancri e este de 25 de ori mai aproape de steaua ei decât Mercur de Soare.
"Temperaturile de la suprafaţă sunt peste punctul de topire al mineralelor care duc la formarea rocilor. Ziua, planeta este acoperită de oceane de lavă, asta credem. Imaginaţi-vă cum ar fi ca Pământul să fie mult, mult mai aproape de Soare. Atât de aproape că un an ar dura câteva ore. Atât de aproape încât gravitatea ar ţine o emisferă în beznă completă şi una expusă constantă la lumină. Atât de aproape încât oceanele ar fierbe, pietrele s-ar topi, iar ploaia ar fi lavă. Nu există nimic asemănător în sistemul nostru solar", spun cercetătorii de la NASA, conform arcamax.com.
Cercetătorii spun că, în ciuda aşteptărilor, cel mai fierbinte punct de pe planetă nu este pe partea orientată direct spre steaua ei. O teorie arată că planeta ar avea "o atmosferă dinamică, ce se mişcă din loc în loc"
O altă teorie indică spre faptul că planeta s-ar roti pentru a avea zile şi nopţi, dar rezultatele sunt de coşmar.
"În acest scenariu, suprafaţa s-ar încinge, s-ar topi, şi chiar s-ar vaporiza ziua, formând o atmosferă subţire pe care telescopul James Webb ar putea să o detecteze. Noaptea, însă, vaporii s-ar răci şi s-ar condensa, transformându-se în picături de lavă care ar ajunge pe suprafaţă, unde s-ar solidifica", mai spune NASA.
Telescopul spaţial James Webb ar urma să fie complet operaţional în următoarele săptămâni. Primele observaţii sunt aşteptate în această vară. În primul an, telescopul va studia 55 Cancri e şi planeta LHS 3844b, pe care nu există aer, pentru ca oamenii de ştiinţă să încerce să înţeleagă "evoluţia planetelor stâncoase, ca Pământul", mai spune NASA.
Brian Cox, profesor şi fizician, afirmă că este posibil ca oamenii, de fapt, să fie marţieni. El se referă la faptul că este posibil ca viaţa în sistemul solar să îşi fi avut originea pe planeta roşie, iar în urma impacturilor cu meteoriţi, aceasta să se fi transferat şi pe alte planete, inclusiv Pământ.
"Este posibil ca viaţa să fi început pe Pământ şi să fi fost transferată pe Marte, la fel cum este posibilă şi viceversa. Asta pentru că sunt bucăţi din Marte pe Pământ, aduse de meteoriţi, dar şi bucăţi de Pământ pe Marte, duse acolo tot prin meteoriţi. Nu ştim dacă nu cumva viaţa a început pe Marte şi apoi s-a transferat pe Pământ, ceea ce ne-ar face pe noi marţieni.
Se pot aduce argumente, privind biologia organismelor de pe Pământ, că civilizaţiile sunt extrem de rare, poate doar una la fiecare galaxie. E o teorie interesantă.
Sigur, e doar o teorie, pentru că în Calea Lactee sunt undeva la un miliard de Sori, deci noi suntem insignifianţi, un punct. Dar, imaginaţi-vă că acesta ar fi singurul loc unde există atomi care pot gândi şi care pot forma o civilizaţie", a declarat prof. Brian Cox pentru BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News