NASA a pierdut contactul cu Voyager 1 timp de aproape o săptămână

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

NASA a pierdut legătura cu Voyager 1 timp de aproape o săptămână, după ce a intervenit o problemă.

Oamenii de știință au pierdut contactul cu sonda interstelară Voyager 1 în perioada 19 octombrie - 24 octombrie, după ce o defecțiune tehnică a forțat emițătorul radio principal al navei spațiale să se închidă. Anunțul a fost făcut de oficialii NASA într-o postare pe blog. De atunci, inginerii au stabilit contact cu transmițătorul de rezervă mai slab al lui Voyager 1, care nu a mai fost folosit din 1981, și evaluează acum problema de la 15 miliarde de mile distanță, scrie Live Science.

„Oprirea transmițătorului pare să fi fost determinată de sistemul de protecție a defectelor navei spațiale, care răspunde în mod autonom la problemele de la bord”, au scris oficialii NASA în postarea pe blog.

„De exemplu, dacă nava spațială își depășește sursa de alimentare, protecția împotriva erorilor va conserva energia prin oprirea sistemelor care nu sunt esențiale pentru menținerea navei spațiale în zbor”, inclusiv emițătorul radio principal al navei, a adăugat echipa.

Odată restabilită comunicarea, ar putea dura mai multe zile sau săptămâni pentru ca problema de bază să fie identificată.

IT interstelar


Comunicarea cu Voyager 1 și navele sale spațiale gemene, Voyager 2, nu este simplă. Voyager 1, care se află în prezent la mai mult de 24 de miliarde de kilometri de Pământ, este cel mai îndepărtat obiect creat de om din univers. Durează 23 de ore ca fiecare comandă trimisă de pe Pământ să ajungă la nava spațială în poziția sa actuală, dincolo de marginea sistemului solar, iar răspunsurile de la Voyager 1 durează încă 23 de ore pentru a se întoarce pe Pământ.

Potrivit NASA, actuala întrerupere a comunicațiilor a început pe 16 octombrie, după ce inginerii au trimis lui Voyager 1 o comandă pentru a porni unul dintre încălzitoarele sale. În timp ce nava spațială ar fi trebuit să aibă o putere suficientă pentru a executa această comandă, a fost declanșat în schimb sistemul de protecție a erorilor Voyager 1.

Două zile mai târziu, când inginerii NASA au căutat răspunsul lui Voyager 1 cu Deep Space Network - o rețea mondială de antene radio utilizate pentru a sprijini misiunile interplanetare - nu au putut detecta semnalul navei spațiale. Echipa a găsit în cele din urmă semnalul Voyager 1 mai târziu în acea zi. Cu toate acestea, a doua zi (19 octombrie), comunicarea cu Voyager „a părut să se oprească complet”, potrivit NASA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel