China cataloghează drept o defăimare iresponsabilă avertismentul şefului NASA potrivit căruia ar putea „prelua” Luna, ca parte a unui program militar.
Publicitate
În ultimul deceniu, China şi-a accelerat ritmul programului său spaţial, concentrându-se pe explorarea Lunii. A făcut prima aterizare lunară fără echipaj în 2013 şi se aşteaptă să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauţi pe Lună spre sfârşitul acestui deceniu. Şeful agenţiei spaţiale americane NASA a spus că programul spaţial al Chinei este unul militar şi că China a furat idei şi tehnologie de la alţii, transmite Reuters. „Nu este prima dată când şeful Administraţiei Naţionale pentru Aeronautică şi Spaţiu din SUA a ignorat faptele şi a vorbit iresponsabil despre China”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. „Partea americană a construit în mod constant o campanie de calomnie împotriva eforturilor normale şi rezonabile ale Chinei în spaţiul cosmic, iar China se opune ferm acestor remarci iresponsabile”, a spus Zhao Lijian. China a promovat întotdeauna construirea unui viitor comun pentru umanitate în spaţiul cosmic şi s-a opus armonizării sale şi oricărei curse înarmărilor în spaţiu, a mai spus el. NASA, în cadrul programului său Artemis, intenţionează să trimită o misiune cu echipaj pe orbita Lunii în 2024 şi să aselenizeze cu echipajul lângă polul sud lunar până în 2025. China plănuieşte misiuni fără echipaj la polul sudic al Lunii în acest deceniu.
Aministratorul NASA, Bill Nelson, a declarat, ferm, pentru ziarul Bild că Statele Unite sunt implicate în cursa spațială cu Beijingul. În 2035, spune acesta, China va finaliza construcția propriei sale stații lunare și va lansa mai multe programe. Administratorul NASA, în vârstă de 79 de ani, a recunoscut că agenția este de fapt foarte preocupată de „aselenizarea Chinei și de programul acesteia de deturnare a Lunii în scop militar”. Pentru prima dată, sonda lunară chineză Chang'e 4 a reușit să cultive plante pe Lună în cadrul ambițioasei sale misiuni lunare, oferind un avantaj competitiv pentru NASA. Experimentul privind biosfera lunară a fost realizat în parteneriat cu 28 de universități chineze. Fotografiile publicate de Administrația Spațială Națională a Chinei au arătat o sămânță de bumbac înmugurită care a încolțit și s-a transformat într-o materie biologică, în premieră. Dezvoltarea lunară a marcat pentru China „finalizarea primului experiment biologic al omenirii pe Lună", a scris pe Twitter ziarul People's Daily, purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist aflat la putere.
China a mai reușit să cultive plante din semințe de rapiță și de cartof, dar semințele de bumbac au fost primele care au încolțit, a declarat profesorul Liu Hanlong de la Universitatea din Chongqing, citat de South China Morning Post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu