Doi astronauți NASA, care au zburat în iunie către Stația Spațială Internațională (ISS) la bordul capsulei Starliner a Boeing, vor trebui să se întoarcă pe Pământ la începutul anului viitor cu o navetă SpaceX, au anunțat sâmbătă oficialii NASA.
Această decizie a fost luată după ce problemele sistemului de propulsie al capsulei Starliner au fost considerate prea riscante pentru a permite întoarcerea echipajului conform planului inițial. Astronauții veterani NASA, Butch Wilmore și Suni Williams, ambii foști piloți de testare în armată, au devenit primii membri ai echipajului care au zburat cu Starliner pe 5 iunie, când au fost lansați spre ISS într-o misiune de testare care urma să dureze opt zile.
Însă, în primele 24 de ore de la lansare, sistemul de propulsie al capsulei a suferit o serie de defecțiuni, ceea ce a obligat astronauții să rămână pe stație timp de 79 de zile, în timp ce Boeing a încercat să investigheze și să rezolve problemele.
Într-o conferință de presă organizată la Houston, oficialii NASA au declarat că Wilmore și Williams sunt în siguranță și pregătiți să rămână pe ISS pentru o perioadă și mai lungă. NASA a adăugat că cei doi astronauți vor folosi acest timp suplimentar pentru a efectua experimente științifice alături de ceilalți șapte membri ai echipajului de pe stație.
Într-o mișcare rară de reorganizare a operațiunilor astronautice ale NASA, cei doi astronauți sunt așteptați să se întoarcă pe Pământ în februarie 2025, la bordul unei nave SpaceX Crew Dragon, care va fi lansată luna viitoare în cadrul unei misiuni de rotație de rutină a echipajului. Două dintre cele patru locuri ale navei Crew Dragon vor fi rezervate pentru Wilmore și Williams.
Această decizie, care implică apelarea la principalul rival al Boeing, este una dintre cele mai semnificative pe care NASA le-a luat în ultimii ani. Boeing spera ca misiunea de testare a Starliner să redea credibilitatea programului său, după ani de probleme de dezvoltare și depășiri ale bugetului cu peste 1,6 miliarde de dolari din 2016 încoace.
În timpul zborului, cinci dintre cele 28 de propulsoare ale capsulei Starliner au eșuat, iar mai multe scurgeri de heliu, folosit pentru presurizarea propulsoarelor, au fost raportate. În ciuda acestor probleme, Starliner a reușit să se cupleze cu ISS, un laborator de mărimea unui teren de fotbal care găzduiește echipaje rotative de astronauți de peste două decenii.
NASA a anunțat că Starliner va părăsi ISS fără echipaj la începutul lunii septembrie, încercând să revină pe Pământ în mod autonom, renunțând astfel la un obiectiv esențial al testului, acela de a avea echipaj la bord pentru întoarcere.
„Știu că aceasta nu este decizia pe care ne-am dorit-o, dar suntem pregătiți să facem tot ce este necesar pentru a susține decizia NASA”, a declarat Mark Nappi, șeful programului Starliner de la Boeing, într-un e-mail adresat angajaților.
Decizia de a folosi Crew Dragon pentru întoarcerea astronauților a fost luată sâmbătă dimineața, în cadrul unei reuniuni la Houston, la care au participat mai mulți oficiali seniori ai NASA și reprezentanți ai Boeing. Ken Bowersox, șeful operațiunilor spațiale ale NASA, a declarat că agenția a votat în unanimitate pentru ca astronauții să fie aduși înapoi cu Crew Dragon.
Administratorul NASA a afirmat că a discutat decizia agenției cu noul CEO al Boeing, Kelly Ortberg, și că este convins că Boeing va continua programul Starliner. Nelson a subliniat că este 100% sigur că Starliner va zbura cu un alt echipaj în viitor.
Starliner a eșuat într-un test neechipat în 2019 pentru a lansa spre ISS, dar a reușit în mare parte într-o a doua încercare în 2022, deși a întâmpinat probleme la propulsoare. Misiunea din iunie, care a implicat primul echipaj, era necesară pentru ca NASA să certifice capsula pentru zboruri regulate, dar acum drumul către certificarea echipajului Starliner este incert.
Această misiune prelungită a costat Boeing 125 de milioane de dolari, conform documentelor financiare. Compania a efectuat teste și simulări pe Pământ pentru a aduna date și a încerca să convingă oficialii NASA că Starliner este sigur pentru a transporta echipajul înapoi acasă. Cu toate acestea, rezultatele acestor teste au ridicat întrebări tehnice suplimentare și nu au reușit să liniștească îngrijorările NASA cu privire la propulsoarele Starliner și capacitatea sa de a efectua o întoarcere cu echipaj.
„A fost pur și simplu prea multă incertitudine în ceea ce privește predicțiile pentru propulsoare”, a declarat Steve Stich, șeful programului comercial de echipaj al NASA. Calea Starliner către obținerea mult doritei certificări NASA este acum mai incertă ca niciodată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu