NASA: Astronauții de pe ISS, aflați într-o misiune de opt zile, ar putea rămâne blocați în spațiu până în 2025

Foto: Pixabay, de Nas- Imagery
Foto: Pixabay, de Nas- Imagery

Doi astronauți care au părăsit Pământul în iunie rămân la Stația Spațială Internațională după probleme cu capsula Starliner de la Boeing.

Doi astronauți americani care au zburat în spațiu pentru o misiune de opt zile în iunie ar putea rămâne blocați pe Stația Spațială Internațională până anul viitor, dacă aeronava Boeing Starliner nu poate fi reparată pentru a se întoarce acasă, a declarat NASA.

Oficialii NASA au declarat miercuri că astronauții Butch Wilmore și Suni Williams, care au devenit primul echipaj care a zburat cu capsula Starliner de la Boeing, s-ar putea întoarce cu Crew Dragon de la SpaceX în februarie 2025, dacă Starliner este în continuare considerată nesigură pentru a reveni pe Pământ.

Agenția spațială americană a discutat posibile planuri cu SpaceX pentru a lăsa două locuri libere la o viitoare lansare Crew Dragon, care a fost amânată marți cu o lună, în timp ce NASA și Boeing caută o modalitate de a-i aduce acasă pe astronauți.

Misiunea de testare a astronauților din 5 iunie, prevăzută inițial să dureze aproximativ opt zile pe stație, a fost prelungită din cauza unor probleme la sistemul de propulsie al Starliner, care au pus tot mai mult sub semnul întrebării capacitatea navei spațiale de a-i readuce în siguranță pe Pământ, conform planului.

Un purtător de cuvânt al Boeing a declarat că, dacă NASA decide să schimbe misiunea Starliner, compania "va lua măsurile necesare pentru a configura Starliner pentru o întoarcere fără echipaj".

Utilizarea unei nave SpaceX pentru returnarea astronauților pe care Boeing plănuise să îi aducă cu Starliner ar fi o lovitură majoră pentru un gigant aerospațial care se luptă de ani de zile să concureze cu SpaceX și Crew Dragon.

Boeing a afirmat că "încrederea sa rămâne ridicată în întoarcerea lui Starliner cu echipaj"

Lansarea SpaceX Crew-9 a fost programată inițial pentru mijlocul lunii august. NASA spune acum că misiunea va fi lansată după 24 septembrie.

Boeing a declarat în iulie că, după teste riguroase la sol, inginerii au identificat probleme în cadrul Starliner, inclusiv defectarea bruscă a propulsoarelor și scurgeri de heliu.

Într-o declarație din 2 august, compania a afirmat că "încrederea sa rămâne ridicată în întoarcerea lui Starliner cu echipaj".

Rapoarte recente au sugerat că există mai multe conflicte în culise între liderii NASA și Boeing. Unii dintre liderii agenției păreau să se întrebe dacă Starliner ar trebui să-i aducă înapoi pe Williams și Wilmore.

O întâlnire din această săptămână a NASA's Commercial Crew Program, care supraveghează Starliner, s-a încheiat cu dezacordul unor oficiali cu privire la un plan de a accepta datele de testare ale Boeing. Planul insista și pe ideea de a utiliza Starliner pentru a aduce astronauții acasă, au declarat oficialii în timpul conferinței de presă de miercuri.

"Nu am sondat într-un mod care să ducă la o concluzie", a declarat șeful programului Commercial Crew, Steve Stich.

"Am auzit de la o mulțime de oameni care aveau îngrijorări, iar decizia nu a fost clară", a adăugat Ken Bowersox, șeful operațiunilor spațiale ale NASA.

Un executiv Boeing nu a fost prezent la conferința de presă de miercuri.

"Se numește zbor de testare cu echipaj, iar unul dintre lucrurile sale este de a face față problemelor neplanificate"

Experții spațiali au declarat pentru The Guardian că nu este neobișnuit sau neașteptat ca un zbor spațial experimental să dezvolte probleme.

"Este definită ca o misiune de testare, se numește zbor de testare cu echipaj, iar unul dintre lucrurile sale este de a face față problemelor neplanificate", a declarat Jerry Stone, asociat senior al Space Studies Institute și autor al cărții One Small Step.

Dar miza este mare pentru Boeing, care se luptă de câțiva ani cu o criză de relații publice din cauza aeronavelor sale.

La ultima conferință de presă a companiei cu privire la Starliner, Mark Nappi, directorul programului Boeing pentru echipajul comercial, a declarat că regretă că a fost atât de "emfatic" cu privire la faptul că misiunea va dura doar opt zile.

"Regret că nu am spus pur și simplu că vom rămâne acolo sus până când vom face tot ceea ce vrem să facem", a spus Nappi.

Testele efectuate până în prezent de Boeing au arătat că patru dintre jeturile Starliner au cedat în luna iunie, deoarece s-au supraîncălzit și s-au oprit automat, în timp ce alte propulsoare repornite în timpul testelor au părut mai slabe decât în mod normal din cauza unor restricții la propulsor, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel