NASA a anunțat că cei doi astronauți care au ajuns la Stația Spațială Internațională (ISS) în urmă cu trei săptămâni, la bordul noii capsule Starliner a Boeing, nu sunt "blocați" acolo. Deși data întoarcerii vehiculului spațial continuă să fie amânată, aceasta depinde de analiza unor noi teste, transmite AFP.
Testele se concentrează în mod special pe problemele întâmpinate de propulsoarele capsulei în timpul apropierii și andocării Starliner la ISS. Pentru a înțelege mai bine cauza problemei, vor fi efectuate teste la sol pe propulsoare similare, recreând mediul spațial.
Aceste teste sunt programate să dureze aproximativ două săptămâni, după care va fi stabilită o dată de întoarcere.
"Butch şi Suni nu sunt blocaţi în spaţiu", a subliniat vineri Steve Stich, un înalt responsabil NASA, în cadrul unei conferinţe de presă neobişnuit de tensionată. Revenirea vehiculului spaţial nu este "presantă", a adăugat el.
Astronauţii Butch Wilmore şi Suni Williams urmau iniţial să petreacă puţin peste o săptămână la bordul laboratorului orbital. Acest lucru a determinat presa americană să se întrebe dacă cei doi astronauţi sunt în prezent lipsiţi de un mijloc de întoarcere.
Ei "nu sunt blocaţi pe ISS, echipajul nu se află în pericol", a subliniat Mark Nappi, senior manager la Boeing.
"Este destul de dureros să citeşti lucrurile care circulă. Am avut un zbor de testare foarte bun până acum, iar acesta este perceput într-un mod oarecum negativ", a spus Nappi.
"Putem readuce Starliner în orice moment", a insistat el. Dar "nu înţelegem suficient de bine (problemele întâlnite, n.r.) pentru a le rezolva în mod definitiv, aşa că singura modalitate de a face acest lucru este să ne acordăm timp" şi "să adunăm mai multe date", a precizat reprezentantul Boeing.
Pe lângă propulsoare, capsula Starliner - un nou vehicul comandat în urmă cu 10 ani de NASA pentru a acţiona ca un taxi spaţial pentru astronauţii săi trimişi către ISS - este afectată de o altă anomalie. NASA şi Boeing încă investighează cauza scurgerilor de heliu detectate în zbor.
Heliul nu este inflamabil, dar este utilizat pentru sistemul de propulsie. Cu toate acestea, vehiculul spaţial are încă suficient heliu pentru călătoria de întoarcere, potrivit agenţiei spaţiale.
Această misiune, efectuată de Boeing cu ani întârziere faţă de programul iniţial, este prima cu echipaj uman a Starliner şi este necesară pentru ca această capsulă să obţină certificarea NASA şi să îşi înceapă ulterior operaţiunile regulate.
Între timp, în ultimii patru ani, astronauţii NASA au zburat spre ISS cu capsulele spaţiale ale companiei SpaceX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu