NASA își amână aterizarea pe Lună până în 2026. Teoriile conspirației sunt reaprinse pe internet: "Nu-și pot da seama cum au reușit prima dată"

Sursa Foto: AGERPRES
Sursa Foto: AGERPRES

NASA își amână aterizarea pe Lună până în 2026, realimentând conspirațiile despre celebra misiune Apollo 11 și Cursa Spațială.

 

Au trecut mai bine de 50 de ani de când omenirea a pus pentru prima dată piciorul pe Lună. 

De atunci, au existat teorii ale conspirației conform cărora aterizarea a fost falsificată.

Deși niciuna dintre aceste teorii nu are vreo bază în realitate, asta nu le-a împiedicat să se răspândească rapid pe internet.

Acum, când NASA își amână mult așteptata întoarcere pe Lună până în 2026, rețelele de socializare au fost din nou inundate de afirmații potrivit cărora omul nu a vizitat niciodată satelitul nostru natural. 

Misiunile întârziate i-au determinat pe unii sceptici să afirme că "nu-și pot da seama cum au făcut-o prima dată".

"Nu vor mai falsifica niciodată o altă 'aterizare pe Lună', a scris un utilizator. "Artemis II sau III se va sfârși într-un 'dezastru', iar 'zborurile spațiale umane' vor fi amânate pe termen nedefinit...".

Invocând probleme de siguranță, NASA a anunțat că Artemis II, care va efectua un zbor pe Lună, a fost amânată până în septembrie anul viitor.

Între timp, Artemis III, care va trimite din nou astronauți pe Lună, nu va avea loc până în septembrie 2026.

Aceste întârzieri bruște și neașteptate au declanșat un val de conținut de teorii ale conspirației pe X (fostul Twitter).

Cele mai mari conspirații despre primul pas pe lună au stârnit multe ironii dar și neîncredere 

Un utilizator a scris: "Felul în care vă pregătiți să aterizați din nou pe Lună pare că este pentru prima dată când planificați o astfel de călătorie."

Conspirația aselenizării susține că America nu a finalizat niciodată misiunea Apollo 11 în 1969.

Mai degrabă, adepții teoriei conspirației cred că NASA a falsificat imagini într-un studio de pe Pământ, care au fost difuzate în întreaga lume.

Motivația ar fi fost disperarea SUA de a câștiga cursa spațială, dar unele teorii mai ciudate susțin că a fost falsificată pentru că Luna nu există sau este plată.

În mod ciudat, aceste teorii susțin frecvent că imaginile cu aselenizarea au fost regizate de Stanley Kubrick, care lansase 2001: Odiseea spațială în anul precedent. 

Aceste idei au reapărut din nou pe rețelele de socializare în urma întârzierilor NASA, un comentator scriind: "Nasa este o farsă, aselenizarea a fost o farsă, amprentele lui Kubrick sunt peste tot".

Un alt utilizator X, folosind numele The Flat Earther, a scris: "Se pare că NASA este acum atât de incompetentă încât nu este în stare să organizeze o altă aterizare falsă pe Lună, deși are acces la CGI de calitate superioară".

Un utilizator X chiar a numit aselenizarea "una dintre cele mai mari fraude din istoria omenirii" și a distribuit presupuse imagini din "culisele" filmărilor de la aselenizare.

Cu toate acestea, după cum a subliniat funcția de note a comunității X, aceste imagini au fost de fapt din filmul din 2018, First Man, cu Ryan Gosling în rolul principal.

Una dintre cele mai frecvente afirmații conspiraționiste este că umbrele dintr-o fotografie făcută de Neil Armstrong nu sunt paralele. 

Dar chiar și pe Pământ sunt ușor de observat situații în care două linii paralele nu par paralele.

O altă afirmație frecventă a adepților teoriei conspirației se concentrează pe o imagine cu Buzz Aldrin salutând steagul american.

În fotografie, steagul poate fi văzut fluturând, dar, bineînțeles, nu există vânt pe Lună - deci cum este posibil acest lucru? 

Răspunsul este, de fapt, foarte evident. 

O examinare mai atentă a steagului din fotografie arată clar că există un stâlp metalic care îl ține sus și-l mișcă.

În cele din urmă, adepții teoriei conspirației subliniază faptul că toate imaginile cu Luna nu arată nicio stea pe cer.

Dacă imaginea a fost realizată pe Lună, nu ar trebui ca lipsa atmosferei să aibă ca rezultat un cer fantastic de înstelat?

Cu toate acestea, oricine a încercat vreodată să facă o fotografie a cerului pe timp de noapte va ști că nu este cazul.

Veți observa că astronauții și vehiculele sunt puternic iluminate de Soare, deoarece sunt realizate în timpul zilei lunare. 

Pentru a capta imagini clare ale suprafeței lunare, camera avea nevoie de o viteză de declanșare sporită, ceea ce înseamnă că stelele pur și simplu nu ar fi apărut pe film, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel