Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spaţiul cosmic, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre misiunea Dart lansată de NASA, al cărei scop va fi interceptarea şi schimbarea direcţiei unui asteroid de mărimea Marii Piramide de la Giza. Acesta a explicat şi de ce scenariul din filmul "Armageddon" nu este unul plauzibil.
Publicitate
O rachetă SpaceX, compania lui Elon Musk, va lansa miercuri dimineață, la primele ore ale dimineții, o misiune NASA menită să testeze tehnologii de apărare a planetei, prin lovirea intenționată a unui asteroid, relatează CNBC.
"Vom lovi un asteroid", a declarat Omar Baez, directorul principal al programului de lansare al NASA Launch Services Program, în timpul unei conferințe de presă.
Cunoscută sub numele de misiunea Double Asteroid Redirection Test (sau DART), agenția spațială încearcă să învețe "cum să devieze o amenințare care ar veni" spre Pământ, a declarat Thomas Zurbuchen, administratorul asociat al direcției pentru misiuni științifice a NASA, conform Mediafax.
VEZI CONTINUAREA ŞI VIDEO DE LA LANSARE AICI
"Problema devierii orbitei unui asteroid periculos care poate lovi Pământul este analizată teoretic de mulţi ani. Se pare că este singura soluţie viabilă în cazul în care chiar avem de-a face cu un asteroid care să fie periculos şi care să se apropie de Pământ, dar care este descoperit cu mulţi ani înainte ca orbita lui să se intersecteze cu cea a Pământului. Acest prim test, DART, are menirea de a verifica datele teoretice, obţinute prin calcul. Sigur, aici nu vorbim de un asteroid periculos, nu este o misiune care să salveze acum Pământul. E doar un test pentru a vedea care este efectul tehnologiei asupra devierii unui mini-asteroid.
Misiunea constă în mai multe misiuni de fapt. Este vorba de aceasta lansată acum, care peste un an se va apropia de asteroid. Se va desprinde de nava cosmică acea parte care va impacta asteroidul. Nava are cam 600 kg, deci cam 200 kg vor impacta asteroidul. Va fi şi o altă navă de control care pleacă cu această misiune şi care va măsura în timp desprinderea orbitei acestui asteroid mic de asteroidul principal pe care îl orbitează.
Peste doi ani de zile, Europa va lansa o misiune, care se numeşte Hera şi care va consta în ajungerea în preajma acestui asteroid şi măsurarea cu precizie a deviaţiei orbitei. Sigur, noi sperăm ca prin această tehnologie, în viitor să putem aborda asteroizi care chiar reprezintă un pericol pentru Pământ. Vom putea trage concluzii mult mai apropiate de realitate prin tehnologia aceasta", a declarat Dumitru Prunariu pentru DC NEWS.
În 1998, Bruce Willis şi Ben Affleck au jucat în filmul Armageddon, în care o echipă de experţi în forări petroliere este trimisă în spaţiu pentru a rupe un asteroid care ne ameninţa planeta în mai multe bucăţi. Conform intrigii, ruperea asteroidului ar fi dus la arderea bucăţilor mai mici în atmosfera planetei noastre.
Dumitru Prunariu a explicat de ce acest scenariu nu este unul plauzibil.
"Metoda de rupt în două nu este una viabilă. Am văzut cu toţii Armageddon, ne-a impresionat, e superb ca film, dar e total rupt de realitate. A rupe un asteroid înseamnă a crea mai multe bucăţi care se vor deplasa pe orbite hazardante, care pot lovi Pământul. Nu se evită impactul, doar se rupe un asteroid şi se va rupe în mai multe bucăţi.
Metoda realistă şi curată este de a-i devia orbita, astfel încât el să treacă pe lângă Pământ", a mai punctat cosmonautul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu