Urmărește emisiunea live


NASA pregătește lansarea navei Europa Clipper. Tatonarea unei lumi locuibile

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

NASA a anunțat că nava spațială Europa Clipper a trecut cu succes de o etapă esențială și este pregătită pentru lansarea programată luna viitoare, potrivit CNN.

Scopul misiunii este explorarea satelitului Europa, unul dintre cei mai mari sateliți ai lui Jupiter, precum și identificarea condițiilor care ar putea susține viața acolo.

Fereastra de lansare pentru această misiune ambițioasă se va deschide pe 10 octombrie.

Luni, echipa Europa Clipper a primit aprobarea finală pentru lansare, după ce a trecut de „Key Decision Point E”, o etapă crucială în planificarea misiunii.

Această aprobare vine ca o ușurare pentru echipa care se ocupă de proiect, după ce în mai fusese identificată o potențială problemă cu tranzistorii navei spațiale, care ar putea fi afectați de radiațiile puternice din apropierea planetei Jupiter.

Provocări impuse de radiații extreme

Tranzistorii sunt componente esențiale care controlează fluxul de energie electrică în cadrul navei spațiale, iar inginerii NASA au fost preocupați de capacitatea acestora de a rezista în mediul extrem de radiativ din apropierea lui Jupiter.

Planeta-gigant are un câmp magnetic de 20.000 de ori mai puternic decât cel al Pământului, ceea ce atrage particule încărcate electric și le accelerează la viteze mari, generând un nivel ridicat de radiații în jurul satelitului Europa.

Jordan Evans, managerul proiectului Europa Clipper de la Jet Propulsion Laboratory (NASA), a subliniat provocările impuse de radiațiile intense:

„Jupiter este învăluit într-un câmp de radiații mai puternic decât al oricărei alte planete din sistemul nostru solar, iar acest lucru face explorarea sistemului jovian extrem de dificilă”.

Deși satelitul Europa se află la marginea exterioară a centurii de radiații a lui Jupiter, navele spațiale care se apropie de acest satelit sunt expuse unui flux de particule dăunătoare, ceea ce impune ca electronica să fie extrem de rezistentă la radiații.

Pentru a se asigura că tranzistorii navei vor rezista în acest mediu ostil, NASA a realizat teste intensive pe parcursul a patru luni la mai multe centre de cercetare, inclusiv la NASA Jet Propulsion Laboratory și la Centrul de Zbor Spațial Goddard.

2. Sursa: Pex... (nasa1_56239200.jpg)

Sursa: Pexels

Obiectivul misiunii — "tatonarea" unei lumi locuibile

În urma testelor riguroase, inginerii NASA au ajuns la concluzia că tranzistorii de la bordul navei spațiale se pot „auto-repara” între zborurile din apropiere de satelitul Europa. „După toate aceste teste, am constatat că, deși Europa Clipper va pătrunde în mediul radiativ în timpul orbitelor sale, tranzistorii vor avea timp să se recupereze între zborurile de apropiere”, a explicat Jordan Evans.

Nava spațială va avea la bord și un monitor de radiații care va permite echipei de la sol să urmărească în timp real cum se comportă componentele în fața radiațiilor.

Curt Niebur, cercetător responsabil cu programul Europa Clipper, a declarat că, deși această misiune nu este destinată să detecteze viața în mod direct, ea va juca un rol crucial în determinarea faptului că Europa are sau nu condițiile necesare pentru a susține viața: „Scopul nostru este să aflăm dacă pe Europa există ingredientele necesare vieții — apă, energie și chimie. Dacă răspunsul este afirmativ, vom fi pregătiți pentru o a doua misiune, una dedicată căutării directe a vieții”, a afirmat Niebur.

Europa este considerată un „ocean world”, un tip de corp ceresc recent descoperit, care este complet acoperit de un ocean subteran. Acest tip de lume este unic în sistemul nostru solar și oferă o nouă oportunitate de a explora condițiile care ar putea susține viața.

Laurie Leshin, directorul Jet Propulsion Laboratory (NASA), a subliniat importanța acestui demers: „Dacă descoperim că Europa are toate ingredientele necesare pentru a fi locuibilă, atunci vom ști că există cel puțin două locuri în sistemul nostru solar care pot susține viața (...)”.

Misiunea Europa Clipper va reprezenta un pas important în explorarea unui satelit care ar putea fi locuibil chiar și în prezent. Deși nu va detecta viața în mod direct, datele colectate vor ajuta NASA să decidă următoarele misiuni de explorare și să determine unde ar putea fi cea mai mare șansă de a găsi dovezi ale existenței vieții în afara Pământului.

„Doar ideea că putem explora o lume care ar putea fi locuibilă în prezent, și nu doar în urmă cu miliarde de ani, este revoluționară. Vom deschide o nouă paradigmă în căutarea vieții în galaxia noastră”, a concluzionat Curt Niebur, potrivit CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel