Un nou bloc de gheață s-a desprins din ghețarul Pine Island, din Antarctica, rezultând un aisberg mai mic decât cele desprinse în 2014 și 2015, însă chiar și așa continuitatea fenomenului de fragmentare a acestui ghețar reprezintă un semnal de alarmă care nu poate fi ignorat într-o lume din ce în ce mai caldă, conform NASA.
Pine Island este unul dintre principalii ghețari care se deplasează dinspre interiorul banchizei Antarcticii de Vest spre ocean și deversează un volum ridicat de gheață în golful Pine Island — aproximativ 79 kilometri cubi pe an. Oamenii de știință care au studiat acest ghețar susțin însă că în viitorul apropiat ritmul în care pierde gheață va crește.
Această fotografie a fost realizată de instrumentul Operational Land Imager (OLI) din arsenalul de instrumente al satelitului american de observații Landsat 8, la 26 ianuarie, la puțin timp după apariția unei linii de fragmentare de 1 — 2 kilometri lungime, scrie Agerpres.
Conform lui Ian Howat, glaciolog la Ohio State University, acest eveniment a fost de aproximativ 10 ori mai mic decât cel produs în iulie 2015, când o fisură lungă de 30 de kilometri a apărut în gheață, ducând în cele din urmă la desprinderea unui aisberg de 583 de kilometri pătrați.
"Cred că acest eveniment este echivalentul unei replici după un seism puternic. Se pare că există puncte mai slabe în banchiză care duc la producerea unor astfel de fragmentări", a susținut Howat, adăugând că baza banchizei este erodată continuu de apa mai caldă a oceanului, fiind de așteptat să se producă noi linii de fisură și noi fragmentări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci