NASA și China, în negocieri pentru accesul la mostre de pe fața nevăzută a Lunii: o colaborare surprinzătoare între rivali

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

NASA și oficialii chinezi discută despre posibilitatea ca oamenii de știință americani să analizeze mostrele de roci aduse de China de pe fața nevăzută a Lunii, conform declarațiilor directorului agenției spațiale americane, Bill Nelson. Aceasta reprezintă un nou pas în direcția unei mai bune comunicări între Washington și Beijing în domeniul explorării spațiale.

Citește și: EXCLUSIV Ce nu știu românii despre Delta Dunării. Pasiunea pentru care turiștii străini pierd noțiunea timpului în deltă

În iunie, China a devenit prima țară care a colectat mostre de pe suprafața întunecată a Lunii, demonstrându-și astfel competențele crescânde în domeniul spațial. Deși mostrele au fost oferite comunității științifice globale pentru studiu, oficialii chinezi au menționat public o lege americană care limitează cooperarea NASA cu China.

Bill Nelson a declarat că NASA poartă discuții cu oficialii chinezi despre termenii împrumutului mostrelor lunare, asigurând legislatorii americani că aceste negocieri nu vor pune în pericol securitatea națională. „Acum trecem printr-o fază de clarificare suplimentară cu China”, a explicat Nelson, subliniind că se așteaptă ca discuțiile să aibă un rezultat pozitiv.

Discuțiile privind accesul la aceste roci lunare fac parte dintr-o serie de schimburi între Statele Unite și China în domeniul spațial, într-un context în care cele două țări concurează pentru dominație militară și economică în acest domeniu.

Mostrele de pe Lună aduse de misiunea Chang'e-6 au aterizat pe Pământ pe 25 iunie, după ce nava a prelevat material din craterul Aitken de la Polul Sud, situat pe fața nevăzută a Lunii.

Această colaborare științifică reprezintă o schimbare de strategie pentru Statele Unite, care caută să evite eventualele erori de calcul în operațiunile spațiale viitoare. În ciuda tensiunilor geopolitice, eforturile de colaborare au crescut, iar oficialii din diverse agenții guvernamentale americane au intensificat eforturile de a coordona activitățile spațiale cu China.

Cu toate acestea, cooperarea științifică cu China a fost criticată în ultimii ani de unii parlamentari americani, din cauza rivalității militare dintre cele două națiuni. În luna august, administrația președintelui Joe Biden a permis expirarea unui acord vechi de zeci de ani în domeniul științei și tehnologiei cu China, iar în prezent cele două state negociază posibila sa reînnoire.

Diplomația spațială a fost îngreunată de o lege americană din 2011, cunoscută sub numele de Amendamentul Wolf, care impune restricții asupra cooperării NASA cu China. Sub această lege, NASA trebuie să colaboreze cu FBI-ul pentru a certifica Congresului că orice discuție cu China nu va afecta securitatea națională a SUA.

Nelson a subliniat importanța cooperării internaționale în spațiu, menționând că astfel de colaborări pot contribui la un program spațial durabil. „Diplomația științifică nu ar trebui subestimată”, a concluzionat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel