Casei Albă intenționează ca Staţia Spaţială Internaţională să devină o întreprindere comercială condusă de industria privată.
Planul american implică privatizarea ISS, staţia spaţială condusă de NASA şi dezvoltată în comun cu agenţia spaţială rusă.
ISS le-a permis unor echipe internaţionale - în special în colaborare cu agenţiile spaţiale canadiană, europeană şi japoneză - să facă cercetare ştiinţifică într-un mediu de gravitaţie redusă.
"Decizia de a pune capăt sprijinului federal pentru ISS în 2025 nu implică faptul că platforma va fi scoasă de pe orbită", menţionează un document intern al NASA obţinut de Washington Post. "Este posibil ca industria să poată continua să opereze anumite elemente sau capabilităţi ale ISS în cadrul unei viitoare platforme comerciale", se mai menţionează în textul citat.
"NASA îşi va extinde parteneriatele internaţionale şi comerciale în viitorii şapte ani pentru a asigura în continuare accesul şi prezenţa oamenilor pe orbita joasă a Pământului", notează documentul.
O notă de buget care va fi emisă luni de administraţia Trump va cere ca 150 de milioane de dolari să se cheltuiască pentru ISS în anul fiscal 2019 şi mai mult în anii următori "pentru a permite dezvoltarea şi maturizarea unor entităţi comerciale şi capabilităţi care vor asigura că succesorii comerciali ai ISS sunt operaţionali când este nevoie de ei".
[citeste si]
Planuri de dezvoltare
Pentru a asigura o tranziţie lină, Casa Albă va cere sectorului privat să asigure analize de piaţă şi planuri de dezvoltare, relatează Washington Post.
Planul ar urma să provoace o opoziţie rigidă, notează Washington Post. SUA au cheltuit deja circa 100 de miliarde de dolari pentru lansarea, operarea şi susţinerea staţiei spaţiale.
Începând cu administraţia lui George W. Bush (2001-2009), NASA a subcontractat anumite operaţiuni de sprijin pentru ISS, printre care şi zborurile de aprovizionare efectuate acum de SpaceX şi Orbital ATK, un trend care s-a dezvoltat în timpul preşedinţiei Obama.
Nu este clar, totuşi, cum ar putea profita companiile private de preluarea staţiei orbitale care ar avea peste un sfert de secol la momentul eventualei privatizări, notează publicaţia. Prima secţiune din ISS a fost lansată în 1998.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News