NASA va izbi o navă spațială într-un asteroid

NASA va izbi o navă spațială într-un asteroid / Foto: Pixabay
NASA va izbi o navă spațială într-un asteroid / Foto: Pixabay

NASA va izbi o navă spațială într-un asteroid. Află în articol când va avea loc misiunea DART.

NASA plănuiește să izbească o navă spațială într-un asteroid, pentru a testa dacă poate schimba cursul meteoriților care amenință Pământul, scrie Insider

Prima misiune DART de acest gen, sau Testul de redirecționare a asteroidului dublu, va fi lansată la 22:20. Ora Pacificului pe 23 noiembrie, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 de la baza forței spațiale Vandenberg din California, potrivit NASA.

Ce prevede misiunea DART

Oamenii de știință testează dacă pot folosi coliziunea pentru a modifica orbita lui Dimorphos, un asteroid lunar lung de 525 de metri, aflat la milioane de kilometri distanță de Pământ și puțin mai mic decât Monumentul Washington. Dimorphos orbitează un asteroid mai mare, numit Didymos, care are aproape o jumătate de kilometru lungime. Se așteaptă ca ambii asteroizi să ajungă la aproximativ 6,8 milioane de mile de Pământ în septembrie 2022, iar nava spațială  lansată de NASA ar trebui să ajungă la Dimorphos și să se ciocnească de el.

Se preconizează că impactul navei spațiale care se deplasează cu aproximativ 14.783 mile pe oră va reduce viteza lui Dimorphos cu aproximativ 1%. Poate că acest procent nu pare substanțial, dar este suficient să modifice orbita mai mică a asteroidului, pe care oamenii de știință speră să o observe cu telescoapele de aici, de pe Pământ.

Scopul final al DART este de a obține informații despre modul în care organizațiile spațiale pot apăra Pământul de asteroizii periculoși care se îndreaptă spre planeta noastră. 

Meteoriții mari pot repeta scenariul dispariției dinozaurilor

Pământul este lovit de asteroizi și de bucăți de asteroizi tot timpul. În fiecare an sau cam așa, suntem loviți de asteroizi de mărimea unei mese", a spus Andy Rivkin, investigatorul co-conducător al DART de la Universitatea Johns Hopkins Applied Physics Lab, într-un videoclip din 2018 prezentat pe site-ul web al proiectului.

El a spus că obiecte precum Dimorphos și Didymos lovesc Pământul la fiecare câteva mii de ani și sunt suficient de mari pentru a provoca daune semnificative „la scară regională”. O bucată de gheață spațială cu o lățime de 3 mile a trecut în 64 de milioane de mile de Pământ în luna iulie. Și în 2019, un asteroid „ucigaș de oraș” de 427 de metri lățime, despre care oamenii de știință habar nu aveau decât cu câteva zile înainte de a zbura pe lângă planeta noastră, a venit la mai puțin de 45 de milioane de mile de Pământ. În comparație, asteroidul care a pus capăt dinozaurilor acum 65 de milioane de ani avea o lățime de 6 mile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel