NASA și Departamentul de Energie al SUA au selectat trei propuneri de proiectare pentru un sistem nuclear de suprafață.
Este un pas către planul de instalare a unei surse de energie pe Lună. Acest reactor nuclear ar întreține viața a 30 de familii pentru o perioadă de 10 ani. Trei nume mari din sector au depus deja proiectele preliminare: Lockheed Martin, Westinghouse și IX, potrivit Rai News.
Agenția spațială și Departamentul de Energie speră că reactorul poate produce energia necesară pentru a conduce roverele, pentru a efectua experimente și pentru a ajuta la susținerea vieții. Practic este energia de care ar beneficia viitoarele explorări, în cadrul proiectului Artemis.
”Battelle Energy Alliance, contractor pentru Laboratorul Național Idaho (INL) al Departamentului de Energie al SUA, și NASA au selectat propuneri pentru a proiecta un sistem de alimentare cu fisiune la suprafață pentru aplicații de energie lunară. Proiectul FSP este sponsorizat de NASA în colaborare cu Departamentul de Energie și INL pentru a construi un reactor nuclear electric de 40 de kilowați pe Lună până la sfârșitul deceniului.
.@INL & @NASA selected @LockheedMartin, @WECNuclear & IX to design a fission surface power system for lunar power applications.⚛️????
They will demonstrate a #nuclear reactor on the moon & provide data for future project activities ➡️ https://t.co/64odVsYh9n …#energy #tech— Idaho National Lab (@INL) June 27, 2022
Contractele, care urmează să fie atribuite prin INL, sunt evaluate fiecare la aproximativ 5 milioane USD și vizează dezvoltarea proiectelor inițiale. Acest efort de proiectare timpurie va oferi informații cheie pentru a informa activitățile ulterioare ale proiectului”, transmite Idaho National Laboratory.
Departamentului de Energie al Laboratorului Național Idaho va acorda contracte pe 12 luni către Lockheed Martin, Westinghouse și IX pentru dezvoltarea proiectelor preliminare.
”Abia aștept să văd ce poate realiza fiecare dintre aceste echipe”, a spus John Wagner, directorul Laboratorului Național Idaho.
Jim Reuter, administrator asociat al Direcției Misiunii de Tehnologie Spațială a NASA, Washington, a declarat:
”Abundența de energie va fi cheia viitoarei explorări spațiale, mă aștept ca sistemele electrice de fisiune de suprafață să beneficieze în mare măsură planurile noastre pentru arhitecturile energetice pentru Lună și Marte și chiar să stimuleze inovația pentru utilizări aici pe Pământ.”
Sistemul va fi relativ mic și ușor în comparație cu alte sisteme și poate permite o putere continuă indiferent de locație, lumina soarelui și alte condiții naturale de mediu.
Citește și...
Orice dovadă a aminoacizilor rămaşi în urmă din perioada în care Marte era locuibilă ar fi îngropată la cel puţin doi metri sub suprafaţa planetei, arată Science Alert. Mare nu are câmp magnetic, astfel că planeta roşie este expusă unei doze de radiaţii cosmice uriaşe faţă de Pământ. Iar radiaţia cosmică, în final, distruge aminoacizii.
"Studiile noastre arată că aminoacizii de pe Marte sunt distruşi de radiaţii cosmice pe suprafaţa planetei într-un ritm mult mai rapid decât credeam noi iniţiaţ. Roverele de pe Marte au reuşit, până acum, să sape doar până la adâncimi de cel mult 5 cm. La astfel de adâncimi, aminoacizii sunt distruşi în doar 20 de milioane de ani. Dacă adăugăm la calcule şi percloratele şi apa, rata de distrugere creşte şi mai mult", a spus fizicianul Alexander Pavlov, de la Centrul Spaţial al NASA Goddard.
Radiaţiile cosmice, probleme pentru exploratorii umani
Tot din cauza acestor radiaţii, oamenii nu pot explora încă planeta Marte. Dacă pe Pământ oamenii sunt expuşi la doar 0,33 milisievertsi de radiaţii cosmice anual, pe Marte cantitatea ar fi uriaşă, de aproximativ 250 milisievertsi pe an.
Aceste radiaţii care provin de la explozii solare sau chiar supernove pot trece prin piatră, şi pot ioniza şi distruge orice molecule organice.
Descoperire neașteptată pe Marte. Ce a surprins roverul Perseverance
Roverul Perseverance a făcut o descoperire neașteptată în timp ce căuta semne de viață pe suprafața prăfuită și stâncoasă a craterului Jezero de pe Marte. Echipa NASA care se ocupă de rover a anunțat că a observat gunoaie provenite de la oameni pe suprafața planetei roșii, scrie Business Insider. Este vorba despre ..citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci