Se ştie că astronauţii aflaţi pentru perioade lungi de timp la bordul unei nave spaţiale au nevoie de hrană specială care să le asigure nutrienţi şi minerale. Clasicele prafuri şi granule ar putea fi înlocuite, pe viitor, cu shakeuri proteice.
O companie din Brooklyn care produce combustibil pentru avioane doreşte să aducă meniul astronauţilor la un alt nivel, informează Reuters. Air Company a ajuns în finala unui concurs sponsorizat de NASA, ce a avut ca scop încurajarea și dezvoltarea unor tehnologii de generaţie viitoare pentru acoperirea nevoilor alimentare ale astronauţilor.
Oamenii de știință s-au gândit să recicleze dioxidul de carbon expirat de astronauţii din spaţiu pentru a obţine nutrimente pe bază de drojdie. La ce ar folosi asta? La fabricarea shake-urilor proteice care ar putea hrăni echipajele aflate în misiuni în spaţiu pe termen lung. „Este cu siguranţă un produs mai nutritiv decât Tang”, a declarat cofondatorul şi directorul tehnic al companiei newyorkeze, Stafford Sheehan, făcând referire la celebra băutură la plic.
Iniţial, Sheehan, care deţine un doctorat în chimie fizică la Universitatea Yale, a dezvoltat o tehnologie de conversie a carbonului ca o metodă de a produce alcool de puritate ridicate pentru combustibil de avioane, parfumuri şi vodcă.
Concursul „Deep Space Food Challenge”, găzduit şi sponsorizat de NASA, l-a adus pe Stafford Sheehan în punctul în care şi-a adaptat invenţia pentru a produce nu alcool, ci proteine, carbohidraţi şi grăsimi comestibile, în baza aceloraşi principii. Băutura astfel rezultată, bazată pe o proteină unicelulară, are consistenţa unui shake proteic obţinut din zer, a precizat cofondatorul companiei newyorkeze.
Stafford Sheehan a comparat aroma acestuia cu cea de „seitan”, un produs care aduce a tofu şi este obţinut din gluten extras din grâu. „Seitan” îşi are originea în gastronomia Asiei de Est şi a fost adoptat de vegetarieni ca substitut al cărnii. Pe lângă băuturile proteice, acelaşi proces poate fi utilizat şi pentru a produce mai mulţi înlocuitori bogaţi în carbohidraţi pentru pâine şi paste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News