Adrian Năstase, susține, pe blogul personal, că președintele Traian Băsescu face "trafic de influență" când propune punerea în discuția legislativului "autoritatea de lucru judecat" în cazul foștilor miniștri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely. Fostul premier consideră că, în cazul în care solicitarea șefului statului va fi acceptată, atunci ar trebui să fie supusă la vot, din nou, și "hotărârea Parlamentului referitoare la decizia Curții Constituționale privitoare la demiterea Președintelui".
Într-o scrisoare deschisă adresată celor doi președinți ai Camerelor Parlamentului publicată pe blogul personal, Adrian Năstase informează că a aflat din presă, "că Președintele României Traian Basescu, îngrijorat de viitorul Raport Barroso – Reding – Day a dorit să aducă un nou subiect pe agenda acestor zile de campanie electorală".
Fostul premier îi atenționează pe destinatarii scrisorii că "În acest sens, Președintele României, făcând trafic de influență, în favoarea unui vot imperativ, contrar art. 69 din Constituție, vă propune să puneți în discuția Parlamentului autoritatea de lucru judecat și chiar judecata formulată de membri săi prin hotărârea referitoare la neînceperea urmăririi penale a celor doi foști miniștri – Borbely și Dobre – și să revotați hotărârea respectivă".
Ca urmare, în calitate de fost președinte al Camerei Deputaților, Adrian Năstase îi roagă pe cei doi președinți de Camere ca în măsura în care însă vor accepta "acestă încălcare a Constituției, prin contestarea autorității unei hotărâri a Parlamentului (hotărâre neatacată la Curtea Constituțională), "ca – acceptând acest precedent – să supuneți, din nou, la vot – în numele celor 7,4 milioane de votanți de la Referendum – și hotărârea Parlamentului referitoare la decizia Curții Constituționale privitoare la demiterea Președintelui".
Năstase le recomandă celor doi șefi de Camere să-l consulte și pe ambasadorul Mark Gitenstein, "dacă, în statul de drept SUA, președintele poate cere Congresului să mai voteze încă o dată pentru că votul nu a ieșit convenabil pentru el".
"Consider că Președintele României ar trebui să explice prietenilor săi, că în baza Constituției, el este reprezentantul statului român în relațiile cu Bruxelles-ul și nu reprezentantul Bruxelles-ului în relațiile cu “organul reprezentativ suprem al poporului român” . Și că, în această calitate, nu poate accepta știrbirea unor prerogative constituționale ale Parlamentului", a conchis fostul premier, după care a publicat și un post-scriptum.
"P.S. Vă rog să-i reamintiți domnului președinte și faptul că, la conducerea Camerei, nu mai este doamna Anastase pentru a relua, neconstituțional, votul pentru un judecător la Curtea Constituțională".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu