Naștere naturală sau prin cezariană? Se poate face o operație de cezariană la cerere? O femeie infectată cu SARS-CoV-2 poate naște natural? Dr. Emel Nuraltay, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a oferit informații importante pentru gravide, la interviurile DC News și DC Medical.
Dr. Emel Nuraltay, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, șefa Secției Obstetrică-Ginecologie din Spitalul Clinic Sanador, încă de la înființarea spitalului, în 2011, a venit la interviurile DC News și DC Medical.
Ce trebuie să știm despre nașterea în pandemie? Ei bine, în primul rând, faptul că gravida, dacă are o formă asiptomatică sau ușoară de Covid-19, poate naște și pe cale naturală, a dezvăluit dr. Emel Nuraltay la DC News TV.
"Dacă are o formă ușoară, ea poate naște și pe cale naturală. Nu este contraindicată nașterea naturală la pacienta pozitivă SARS-CoV-2. Decizia se ia în funcție de simptomele pe care le prezintă și în funcție de starea ei de sănătate, referitor la afectarea de către virus la momentul prezentării.", a explicat ea.
Deși "pare paradoxal", din acest punct de vedere, "nașterea naturală va fi cumva benefică." "O naștere naturală nu comportă un act chirurgical care să se însoțească de un act anesteziologic, care să supună pacienta stresului chirurgical; poate să fie benefică în cazul unei paciente infectate, dar cu o formă asimptomatică sau ușoară.", a mai spus dr. Emel Nuraltay.
În schimb, "formele severe se vor finaliza de urgență printr-o operație de cezariană, chiar dacă lucrul acesta se întâmplă înainte de termen, pentru a evita expunerea fătului la hipoxia care inevitabil se întâmplă atunci când avem un grad de insuficiență respiratorie maternă", a continuat dr. Emel Nuraltay.
În România, nașterea prin cezariană este un serviciu solicitat. Întrebată dacă nașterile de acest tip se pot face la cerere, dr. Emel Nuraltay a răspuns afirmativ. Totuși, ea a amintit și de terapia durerii în travaliu folosind analgezia peridurală.
"Legislația în România începe să permită efectuarea cezarienei la cerere. Până acum, fiind un act anestezico-chirurgical și comportând anumite riscuri, era și este de preferat nașterea naturală.
Tendința pacientelor de a-și dori o naștere prin cezariană, poate pentru a evita necunoscutul, pentru a-și gestiona puțin teama de necunoscut, durerea... deși în ziua de azi există terapia durerii în travaliu folosind analgezia peridurală, care se face în spitalele private oricând, la cerere."
Eu sunt promotoarea, adepta nașterii pe căi naturale pentru că femeia este datoare să încerce să nască natural. Dacă condițiile medicale o permit.", a mai declarat dr. Emel Nuraltay la DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News