Nașterea misterioaselor aurore polare de pe Jupiter a fost observată pentru prima dată / VIDEO

Nașterea misterioaselor aurore polare de pe Jupiter a fost observată pentru prima dată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Nașterea misterioaselor aurore polare de pe Jupiter a fost observată pentru prima dată / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Așa cum Pământul are aurore polare, boreale și australe, la fel și alte planete ale Sistemului Solar au aurore în punctele nordice și sudice.

Jupiter are cele mai puternice aurore polare din sistemul solar,invizibile pentru ochii noștri, dar strălucitoare în lungimile de undă ultraviolete. Oamenii de știință sunt extrem de curioși privitor la aceste fenomene atmosferice incredibile - și tocmai au descoperit noi detalii. Datorită orbitatorului Juno, aceștia au observat pentru prima dată apariția misterioasei furtuni pe Jupiter.

Aurorele lui Jupiter sunt produse de o ploaie constantă de electroni cu energie mare, în mare parte scoși din atmosfera lui Io, satelit al planetei. Acestea sunt accelerate de-a lungul liniilor câmpului magnetic până la polii lui Jupiter, unde cad în atmosfera superioară și interacționează cu gazele pentru a produce o strălucire. Sunt diferite de aurorele Pământului, care sunt produse de particule din vântul solar. Spre deosebire de aurorele Pământului, aurorele lui Jupiter sunt permanente și se pot comporta destul de diferit.

Situație asemănătoare cu ce e pe Terra

Se preconiza ca procesul care generează furtunile de pe Jupiter să nu fie diferit de orice proces văzut în aurorele Pământului. Cu toate acestea, în mod surprinzător, datele din spectrograful ultraviolet al lui Juno păreau ciudat de familiare.

„Când am analizat întreaga secvență a furtunii, nu ne-am putut abține să nu observăm că aurorele furtunii de pe Jupiter sunt foarte asemănătoare cu un tip de aurore terestre numite substorme”, a spus astronomul Zhonghua Yao de la Universitatea din Liège.

Conform analizei echipei, furtunile aurorale ale lui Jupiter sunt influențate de o deversare excesivă de plasmă de la Io, mai degrabă decât de vântul solar; dar rezultatul este același, o perturbare a magnetosferei care duce la o eliberare explozivă de energie.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel