Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.
Proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie a fost pus în transparență, anunță ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „E doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii”.
„Lupta împotriva birocrației continuă! Am pus în transparență proiectul de ordonanță pentru amânarea termenului de depunere a declarației de beneficiar real până la 1 octombrie”, anunță Claudiu Năsui. Ministrul Economiei precizează că amânarea e doar o soluție temporară.
„Aceasta este doar o soluție temporară pentru o obligație inutilă reintrodusă brusc pentru toți antreprenorii, chiar și acolo unde e redundantă și statul deține deja datele cerute. Ne luptăm în continuare pentru a putea reveni la modelul anterior, practicat cu succes în Austria și alte țări din Europa”, conchide Năsui, citat de Mediafax.
În altă ordine de idei, anunţăm că ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 10-12 mai 2021, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Paolo Gentiloni, comisar European pentru economie, Adina Vălean, comisar European pentru transport și Johannes Hahn, comisar European pentru buget și resurse umane.
Discuțiile cu înalții oficiali europeni au vizat perspectivele de creștere economică pentru 2021, reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB până în 2024, introducerea de noi măsuri de stimulare a economiei prin Instrumentul SURE, procesul de ratificare internă a Deciziei privind resursele proprii.
Comisarul Paolo Gentiloni a remarcat rezultatele economice și fiscale obținute de România în ultimele luni, deși contextul epidemiologic a cunoscut doar recent o îmbunătățire. Recuperarea economică, reducerea deficitului bugetar în primul trimestru, ca urmare a măsurilor implementate de către Guvern și a veniturilor în creștere, au readus încrederea investitorilor și a piețelor financiare, astfel încât și perspectiva de rating a României a fost revizuită de la negativ la stabil de către agenția Standard&Poor’s. De asemenea, comisarul a reiterat cooperarea foarte bună în dialogul privind sustenabilitatea finanțelor publice și a considerat că planul nostru de consolidare fiscală graduală pe termen mediu, prezentat recent prin Programul de Convergență, este necesar și echilibrat. O provocare importantă în perioada imediat următoare este definitivarea PNRR și întărirea legăturii dintre reformele propuse, proiectele de investiții și obiectivele strategiei fiscale.
Comisarul pentru buget și resurse umane, Johannes Hahn, a subliniat necesitatea ratificării noii decizii de resurse proprii de către toate statele membre pentru operaționalizarea cât mai rapidă a pachetului de reconstrucție NextGenerationEU. Disponibilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare pentru susținerea redresării economiilor UE este esențială în acest moment. De asemenea, comisarul și ministrul Finanțelor au explorat opțiunile de măsuri pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumutului contractat de România în cadrul instrumentului SURE.
Tot în cadrul acestei vizite, au avut loc întrevederi cu Adina Vălean, comisar European pentru transport, și cu Miguel Gonzalez-Sancho, șef de unitate, Unitatea pentru Tehnologie și Capacitate în domeniul Securității Cibernetice parte a DG CONNECT – Direcția Generală pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie. În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte care țin de dezvoltarea proiectelor de infrastructură, prin implementarea PNRR și operaționalizarea în România a viitorului Centru CYBER, acesta devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul țării noastre. În urma discuțiilor purtate, s-a convenit ca prima misiune a DG CONNECT cu privire la operaționalizarea Centrului să aibă loc la București, în luna iunie a acestui an.
Găzduirea și funcționarea în România a viitorului Centru CYBER vor contribui la creșterea prestigiului României în Uniunea Europeană, precum și a vizibilității în cadrul instituțiilor europene, al comunității din sectorul digital și al securității cibernetice, fapt ce va genera oportunități suplimentare de dezvoltare a domeniului și de dinamizare a economiei naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu