Campionatul European U21 2025: Naționala de tineret a României, calificare după un meci fabulos contra Elveției

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Naționala de tineret a României s-a calificat, marţi, la Campionatul European U21 din 2025, după un meci fabulos contra Elveției!

Citește și - „Mă uit cu foarte mare atenție la voi”. Pe ce jucători a pus ochii Mircea Lucescu, după un antrenament la Buftea

”Tricolorii” au învins Elveţia, scor 3-1 (2-0), marți seara, pe Stadionul Giuleşti, în ultimul meci din Grupa E preliminară. Astfel, Naționala U21 a României a reușit a patra calificare consecutivă la turneul continental U21, după ce înaintea ultimelor două meciuri se aflau pe locul al treilea în grupa preliminară. Ianis Stoica (16, 35) şi Umit Akdag (68) au adus victoria echipei antrenate de Daniel Pancu în acest meci decisiv şi clasarea pe primul loc în grupă. Albian Hajdari (65) a marcat golul oaspeţilor.

Cum s-a desfășurat partida contra Elveției

România a avut prima oportunitate prin Louis Munteanu (8), al cărui şut a fost prins de Keller. Oaspeţii, care înaintea meciului se aflau pe primul loc, au ratat o şansă bună, prin Hajdari (14), al cărui şut de la 20 de metri s-a dus puţin pe lângă ţintă. În min. 16, tricolorii au deschis scorul: Munteanu a fost lansat de Borza şi a centrat în faţa porţii, iar Ianis Stoica a reluat imparabil.

Perianu a prins un şut bun din afara careului (20), prins în doi timpi de Keller. În min. 21, Fink scăpat singur spre poartă, a încercat să-l lobeze pe Sava, dar mingea s-a dus puţin pe lângă. Sava a fost aproape de o gafă de proporţii la 3 metri, în faţa lui Fink (22), dar a reuşit să trimită in extremis în corner.

În minutul 28, Jaquez a avut o intrare brutală la Munteanu la centrul terenului, iar arbitrul a părut că nu îi acordă decât cartonaş galben. Au urmat proteste în grup ale tricolorilor, Pancu a pătruns şi a protestat vehement pe teren şi a fost eliminat, ca şi rezerva Blănuţă. În cele din urmă, elveţianul a primit şi el cartonaş roşu.

România, fază de excepție

România s-a desprins pe tabelă după o fază de excepţie: Munteanu şi Popescu au combinat, jucătorul de la FCSB a pătruns în careu, i-a pasat lui Grameni, acesta călcat mingea pentru Munteanu, care a centrat în faţa porţii, de unde Stoica a preluat cu dreptul şi a şutat cu stângul fără speranţe pentru portarul elveţian.

Oaspeţii au mai avut o şansă notabilă prin Amenda (38), dar Sava a respins mingea deviată de fundaşul elveţian. Munteanu (42) a şutat peste poartă din careu, iar Hajdari a respins providenţial de pe linia porţii lobul lui Octavian Popescu (45). În partea secundă, Popescu (52) a reuşit o cursă frumoasă şi a centrat în faţa porţii, dar un fundaş a respins din faţa lui Borza. Imediat, Ignat (53) a reluat pe lângă poartă din 3 metri.

Elveţia a reuşit să aibă ocazii şi în zece oameni: Surdez (58) a pătruns în careu şi tras la colţul scurt, dar Sava a respins în corner. Elveţia a redus din diferenţă în min. 65, când Hajdari a reluat simplu ca capul, la centrarea lui Sanches. România a depăşit cu bine acest moment delicat şi a refăcut ecartul de pe tabelă (68), prin Umit Akdag, care a reluat în poartă din mijlocul careului, după mingea respinsă de Keller la reluarea lui Munteanu, în urma unui corner executat de Grameni.

Până la final, România nu a mai avut prea multe situaţii, cea mai clară fiind şutul lui Silaghi de la 22 de metri, prins în doi timpi de portarul Keller. Elveţia a avut şanse prin Almenda (71), cu un voleu de la 12 metri, peste poartă, Surdez (75), cu un şut de la 20 de metri, prins de Sava, şi prin Muci (88), care a reluat din 8 metri, dar Ignat a blocat, iar Sava a reţinut mingea. În alt meci important al grupei, Finlanda a dispus cu 2-1 de Muntenegru.

România a câştigat grupa preliminară

Albania a învins Armenia cu 1-0. România a câştigat grupa, cu 22 de puncte, urmată de Finlanda, 20 puncte, Elveţia, 18 puncte, Albania, 16 puncte, Muntenegru, 7 puncte, Armenia, 2 puncte. Se califică direct la turneul final câştigătoarele celor 9 grupe şi cele mai bune 3 echipe clasate pe locul 2 (fără a se lua în calcul rezultatele împotriva echipelor de pe locul şase). Ultimele trei locuri de la turneu vor fi ocupate după un baraj, în dublă manşă, între celelalte 6 echipe de pe locurile secunde. Slovacia, ţara gazdă, este calificată direct la turneul final, care se va desfăşura între 12 şi 29 iunie 2025. România - Elveţia 3-1 (2-0) Au marcat: Ianis Stoica (16, 35), Umit Akdag (68), respectiv Albian Hajdari (65). Bucureşti, Stadionul Giuleşti: 9.056 spectatori Preliminariile Campionatului European Under-21 din 2025 - Grupa E

Echipele care au evoluat

România: 1. Răzvan Sava - 2. Alexandru Pantea (18. David Maftei, 83), 3. Cristian Ignat, 5. Umit Akdag, 11. Andrei Borza - 6. Ovidiu Perianu, 8. Constantin Grameni (15. Cătălin Vulturar, 87) - 19. Rareş Ilie (17. Marius Corbu, 76) - 7. Ianis Stoica (16. Robert Silaghi, 76), 9. Louis Munteanu (căpitan), 10. Octavian Popescu (20. Mihnea Rădulescu, 76). Selecţioner: Daniel Pancu.

Rezerve neutilizate: 12. Robert Popa - 4. Costin Amzăr, 13. Gabriel Dănuleasă, 22. Vladislav Blănuţă.

Elveţia: 21. Marvin Keller - 15. Luca Jaquez, 4. Aurele Amenda (căpitan), 3. Albian Hajdari - 20. Zachary Athekame, 8. Valmir Matoshi (9. Lars Villiger, 61), 16. Leon Avdullahu, 22. Franck Surdez (17. Aaron Keller, 85) - 10. Alvyn Sanches (19. Nikolas Muci, 81), 7. Daniel Dos Santos (6. Ryan Fosso, 85) - 18. Bradley Fink (5. Bryan Okoh, 46). Selecţioner: Sascha Stauch.

Rezerve neutilizate: 1. Pascal Loretz - 13. Silvan Wallner, 14. Theo Magnin, 23. Theo Berdayes. Arbitru: Marc Nagtegaal; arbitri asistenţi: Rens Bluemink, Dyon Fikkert; al patrulea oficial: Alex Bos (toţi din Olanda) Cartonaşe galbene: Pantea (38), Matoshi (59), Villiger (82), Fosso (89). Cartonaşe roşii: Pancu (28), Blănuţă (28), Jaquez (28), Stoica (64), notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel