Amendamentul a fost scos de pe lista celor trimise la guvern de grupurile parlamentare PSD și PNL, însă naţionalizarea pilonului II de pensii a stârnit controverse reale.
Un amendament despre care liberalii susțin că este al PSD a creat marți scandal pe grupul intern al parlamentarilor PNL. Modificarea propusă la proiectul de asumare al Guvernului privind măsurile fiscale prevede să se elimine obligativitatea aderării la Pilonul 2.
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă că banii cotizaţi de cei peste 8 milioane de salariaţi din România la fondurile private de pensii “rămân acolo”. Acesta cataloghează drept ”soră cu nebunia” încercarea de introducere a unui amendament care să permită naţionalizarea acestui pilon de pensii în care sunt adunate fonduri care păşesc 100 de miliarde de lei. ”Nu cunosc detaliile întregii poveşti şi nici nu vreau să le cunosc, pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuţie şi poate fi pusă în aplicare”, susţine Boloş, spunând că ştie că subiectul a fost discutat în coaliţia de guvernare, dar că s-a ajuns la respingerea ideii.
Analistul politic Bogdan Chirieac a venit cu mai multe observații pe acest subiect:
"70% din Pilonul II de pensie merge la finanțarea statului român, prin cumpărarea de obligațiuni de stat. Deci în momentul în care n-ar mai exista acești bani, economia românească nu s-ar mai putea finanța decât cu consumuri mai mari, că te duci în piețele externe... dar și acolo dobânzile sunt impresionante. Felul în care au vrut să facă - de la 1 ianuarie la 31 martie, dacă nu făceai cereri scrise să rămâi pe Pilonul II îți băga banii automat în fondul de pensii al statului - din 6 milioane de oameni probabil că nici 2 milioane nu reușeau să-și facă cererile și să rămână în Pilonul II.
Din punct de vedere politic, asta e o "lebădă neagră". Dacă eram în campanie anul viitor, cei care au inventat așa ceva riscau să piardă 5 puncte procentuale pe numărate, ca să spun așa. Nu-mi explic foarte multe dintre deciziile actualului guvern. Senzația mea este că vor să bage actuala coaliție sub opoziție. De ce vor să facă asta? Îmi imaginez că nu asta e intenția dânșilor, dar probabil că există celule hashtag care dau bietului Boloș aceste soluții, domnul Boloș, nefiind sigur pe domeniul finanțelor le acceptă - că pare în regulă - și-atunci vine 1% pentru banii de companii, că au cifră de afaceri mare. Îi faci pe oamenii ăia să se ducă total în evaziune fiscală, să-și ia banii din Bahamas!
Domnul Boloș, poate neavând experiență în economia reală, crede ce-i spun oamenii aceia, îi fac calcule și-i spun - Uite, șefu, vă vine impozitul atât și luăm atât. Procentual, nu-i adevărat! Iar lucrurile astea se vor vedea. În plus, în acest moment, tot mediul de afaceri este atât de nemulțumit și intrigat și cei care decontează în mare măsură sunt cei de la PNL iar mediul public este la fel de nemulțumit fiindcă ei au fost deranjați din confortul lor" a spus Chirieac la România TV.
Ministrul Boloş a mai spus că ”nu trebuie să dăm apă la moară” discuţiei pe acest subiect ”pentru binele României”, el făcând, în acest context, referire la relaţia cu instituţiile financiare internaţionale. Instituţiile financiare internaţionale se uită la discuţiile pe care le avem şi nu cred... dacă era un amendament care căpăta o formă legală şi intra în procedură parlamentară... Aţi auzit din gura ministrului de Finanţe că vorbeşte despre aşa ceva?”, a completat Marcel
Art. 154 alin1 - (1) Persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidențe până cel târziu la data de 31 martie 2024.
(2) Persoanele prevăzute la alin.(1) și (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu își exprimă opțiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidențe rămân asigurate în sistemul public de pensii.
(3) Valoarea activului personal existent în contul participanților care nu și-au exprimat opțiunea de a rămâne în fond de pensii unde figurează în evidență, până cel târziu la data de 31 martie 2024, rămâne în administrarea fondului de pensii.
(4) Participanții la fondul de pensii care nu au exprimat opțiunea potrivit alin. (1), la îndeplinirea condițiilor legale beneficiază de drepturile prevăzute de lege corespunzător activului personal existent în cont.
(5) Registrul participanților prevăzut la art. 34 alin. (1) se actualizează de către instituția de evidență după finalizarea activităților specifice privind opțiunea prevăzută la alin. (1).
(6) După exprimarea opțiunii potrivit alin. (1), participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată. Boloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu