Războiul din Ucraina și iminentele alegeri prezidențiale din SUA au dominat summitul NATO de la Washington din această lună, dar, în spatele scenei publice, planificatorii militari ai alianței s-au concentrat pe evaluarea costului enorm al reparării apărării deficitare a Europei, scrie Reuters.
Anul trecut, liderii NATO au convenit asupra celor mai mari schimbări în capacitățile sale de apărare din ultimele trei decenii, pe fondul temerilor crescânde legate de agresiunea rusă. De atunci, oficialii au analizat cerințele minime de apărare necesare pentru realizarea acestor planuri, care au fost trimise guvernelor naționale în ultimele săptămâni, conform unui planificator militar care a vorbit sub anonimat.
Cerințele minime detaliază lipsurile din armatele NATO în domenii cheie, oferind o estimare a câtor miliarde de euro ar putea fi necesare pentru a le remedia, a spus planificatorul militar. NATO intenționează să transforme aceste cerințe în obiective obligatorii pentru guvernele individuale până în toamna anului 2025, când va avea loc o întâlnire regulată a miniștrilor apărării.
Sursa citată a discutat cu 12 oficiali militari și civili din Europa despre planurile clasificate, care au descris șase domenii pe care alianța cu 32 de națiuni le-a identificat ca fiind cele mai urgente de abordat.
Acestea includ deficite în apărarea aeriană și rachetele cu rază lungă de acțiune, numărul de trupe, muniție, probleme logistice și lipsa comunicațiilor digitale securizate pe câmpul de luptă, au arătat discuțiile cu oficialii NATO. Oficialii au vorbit sub anonimat pentru a discuta mai liber problemele de securitate. NATO nu a oferit public o estimare a costurilor totale.
Constatările arată că NATO se confruntă cu o sarcină dificilă pentru a-și atinge obiectivele într-un moment în care unitatea sa ar putea fi testată de constrângerile bugetare din rândul membrilor europeni de rang înalt și de diferențele de opinie cu privire la cât de dură ar trebui să fie poziția sa față de Rusia. În mod crucial, alegerile prezidențiale din SUA din acest an au ridicat spectrul că puterea preeminentă a NATO ar putea fi condusă de un om critic al alianței - fostul președinte Donald Trump - care a acuzat partenerii europeni că profită de sprijinul militar al SUA.
La summitul de la Washington din 9-11 iulie, unii decidenți europeni au recunoscut public că, indiferent de cine va câștiga alegerile din noiembrie, continentul va trebui să-și mărească cheltuielile militare. "Trebuie să recunoaștem că pentru America, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, prioritatea se va muta tot mai mult către Indo-Pacific, astfel încât națiunile europene din NATO trebuie să facă mai mult efort," a spus Secretarul Apărării din Marea Britanie, John Healey, pe marginea summitului.
Alianța este la cel mai înalt nivel de alertă de la Războiul Rece încoace, cu oficialii săi mai pesimiști, inclusiv ministrul german al apărării, Boris Pistorius, avertizând că un atac al Rusiei asupra frontierelor sale ar putea avea loc în termen de cinci ani. În timp ce economia rusă este deja pe picior de război, guvernele europene ar putea întâmpina rezistență dacă vor cere mai mulți bani pentru cheltuielile de apărare de la contribuabilii afectați de creșterea costului vieții pentru a se pregăti pentru un război care pare o perspectivă îndepărtată pentru mulți, spun analiștii.
"Ne putem aștepta să vedem o reacție politică, mai ales dacă politicienii încearcă să explice tăierile din alte domenii prin creșterea bugetelor pentru apărare," a spus Eurointelligence, un serviciu de știri și analize axat pe UE, într-o notă din 12 iulie.
Prima reformă serioasă a NATO de la sfârșitul Războiului Rece va readuce alianța la apărarea Europei împotriva unui posibil atac rusesc, după ani de misiuni mai îndepărtate în locuri precum Afganistanul. Reuters a raportat anterior că planificatorii NATO cred că vor avea nevoie de între 35 și 50 de brigăzi suplimentare pentru a rezista unui atac rusesc. O brigadă este formată din 3.000 până la 7.000 de trupe, ceea ce ar însemna între 105.000 și 350.000 de soldați.
Aceasta înseamnă, de exemplu, că Germania ar avea nevoie de 3-5 brigăzi suplimentare sau 20.000 până la 30.000 de trupe de luptă suplimentare, a spus sursa, efectiv o divizie în plus față de cele trei divizii pe care Berlinul lucrează să le echipeze în acest moment. Ministerul apărării din Berlin a refuzat să comenteze planurile clasificate.
Reflectând opiniile oficialilor americani, mulți decidenți europeni – inclusiv Healey din Marea Britanie – spun deja că cheltuielile de apărare vor trebui să depășească obiectivul actual al alianței de 2% din PIB. Tuuli Duneton, subsecretar pentru politica de apărare în Estonia – unul dintre cele mai dure guverne din Europa – a sugerat într-un briefing online pe 2 iulie, înainte de întâlnirea de la Washington, că summitul NATO de anul viitor ar trebui să discute despre creșterea obiectivului de cheltuieli la 2,5% sau 3%.
SUA sunt de departe cel mai mare contribuitor la operațiunile NATO. Conform estimărilor NATO publicate în iunie, Statele Unite vor cheltui 967,7 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, aproximativ de 10 ori mai mult decât Germania, a doua țară cu cele mai mari cheltuieli, cu 97,7 miliarde de dolari. Cheltuielile militare totale ale NATO pentru 2024 sunt estimate la 1.474,4 miliarde de dolari.
Planificatorii logistici se ocupă de detaliile concrete, lucrând la modul de transport al hranei, combustibilului și apei pentru trupe de-a lungul unei linii de aprovizionare, a spus un oficial NATO de rang înalt, cu un al doilea oficial subliniind că va trebui organizat și fluxul invers de trupe rănite și prizonieri de război. "Ei dezvoltă hărțile în detaliu granular cu aliații," a spus oficialul.
O altă sursă de planificare militară a schițat un scenariu în care forțele inamice ar putea ținti baza aeriană americană din Ramstein, în sud-vestul Germaniei, sau porturile de la Marea Nordului, cum ar fi Bremerhaven, prin care forțele NATO ar călători în drum spre Polonia. "Cum protejez acele mase astfel încât să nu devină ținte valoroase?" a spus sursa. "Altfel, vor fi primii și ultimii americani care se vor desfășura aici."
În timp ce zeci de mii de trupe NATO și sovietice se confruntau direct de-a lungul frontierei interne germane în timpul Războiului Rece, desfășurarea trupelor acum va dura mai mult, cu linia frontului oricărui conflict probabil mai spre est - până la 60 de zile, inclusiv timpul necesar pentru a lua o decizie politică, conform primului planificator militar. Europa nu are suficientă capacitate feroviară pentru a muta tancuri, iar ecartamentele feroviare variază între Germania și statele baltice ex-sovietice, ceea ce înseamnă că armele și echipamentele ar trebui încărcate pe trenuri diferite.
Primul oficial de planificare NATO a spus că apărările cibernetice trebuie întărite pentru a proteja împotriva unui atac de hacking care ar putea afecta posibile desfășurări, de exemplu, în Polonia, care ar putea bloca comutatoarele feroviare și opri mișcările trupelor către est. Aceasta face ca luarea rapidă a deciziilor și o listă de verificare fiabilă a semnalelor de avertizare timpurie, indicând un atac rusesc iminent, să fie esențiale.
Planificatorii NATO au rafinat un număr cu două cifre de indicatori de avertizare timpurie a ceea ce ar putea constitui precursorul unei invazii rusești de amploare, a spus prima sursă de planificare NATO pentru Reuters, fără a oferi detalii suplimentare. Europa ar trebui să fie pregătită să "arate colții" și să mute trupele gata de luptă chiar la linia potențială de front în răspuns la mișcările militare rusești dacă este necesar ca un factor de descurajare, dar și să preia imediat lupta în cazul în care tensiunile se transformă într-un război, a spus sursa de planificare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci