"NATO are doar trei ani pentru a se pregăti de o confruntare cu Rusia", susține general de top al Alianței

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail

Generalul Eirik Kristoffersen, comandantul forțelor armate norvegiene, susține că NATO are doar doi-trei ani să se pregătească de o confruntare cu Rusia.

Amenințarea Federației Ruse, în contextul actual al lipsei de pregătire în Europa, aduce din ce în ce mai mai multe avertismente din partea vestului. Comentariile lui Kristoffersen au fost cele mai recente dintr-o astfel de serie.

"La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani (înainte ca Rusia să-și reconstituie capacitatea ofensivă), dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia", a afirmat Kristoffersen.

"Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile în același timp în care sprijinim Ucraina", a spus acesta.

Norvegia este membră a NATO de la întemeierea alianței în 1949, față de vecinii  săi nordici Suedia și Finlanda.

"Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora a convenit NATO, nouă structură de comandă, noi structuri de forță, noile planuri regionale"

Norvegia  își propune să atingă pragul de 2% din PIB în 2024. Mai exact, nordicii vor o creștere suplimentară de 2,7% din PIB până în 2030. Aceste decizii vin încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina.

"Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora a convenit NATO, nouă structură de comandă, noi structuri de forță, noile planuri regionale", a declarat Kristoffersen.

"Așa că putem îndeplini acele planuri și acele decizii cu conținut în următorii ani, dar trebuie să ne grăbim. Trebuie să o facem în doi sau trei ani pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla", a suținut generalul.

Norvegia a trimis Ucrainei peste 2 miliarde de dolari începând cu februarie 2024, conform Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel).

Cele două țări au semnat, de asemenea, un acord bilateral de securitate în mai. Acordul includea angajamentul Norvegiei de a oferi Ucrainei cel puțin 1,3 miliarde de dolari în ajutor militar în 2024, potrivit Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel