Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat la sfârşitul săptămânii că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova de a nu desfăşura forţe în Europa de Est, transmite AFP.
Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând "prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale", în special în Europa Centrală şi de Est.
Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu Alianţa, Rusia singură a "invalidat conţinutul acestui Act fondator", a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.
Ruşii "s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac", a precizat Mircea Geoană.
Actul fondator "pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei", a spus el.
Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Alianţa nu mai are "nicio restricţie" pentru a se dota cu o "postură robustă pe flancul estic".
În 2017, NATO a desfăşurat grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lui februarie.
Ţările baltice doresc în prezent o prezenţă a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante.
Miniştrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lui iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ţine la Madrid, mai târziu în aceeaşi lună.
Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, după ce senatorul republican din Ohio s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina, dar şi despre consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA. Robert Portman a menţionat că a avut o întrevedere cu ministrul Economiei, cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, dar şi cu doi parlamentari, discuţiile vizând proiecte legislative pe care aceştia le au în vedere.
"Nu există prieten mai puternic pentru Statele Unite decât România. Avem o alianţă şi o prietenie reale. Într-un moment în care regiunea este testată, când Rusia îşi manifestă tendinţele agresive în regiune, prietenia este mai importantă decât niciodată. Vorbesc în numele tuturor americanilor când spun că suntem foarte recunoscători pentru modul în care România a primit peste un milion de refugiaţi din Ucraina. Românii şi-au deschis inimile şi casele. Am auzit, astăzi, poveştile unor cetăţeni care şi-au luat liber de la serviciu pentru a ajuta în ce priveşte primirea refugiaţilor", a spus acesta.
Robert Portman a evidenţiat şi ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei în mod direct, scrie Agerpres.
"Rusia este agresorul şi continuă să fie implicată în activităţi care trebuie numite crime de război, dacă vedem cum se poartă cu populaţia civilă. Acestea sunt adevărate atrocităţi. Interesul şi valorile noastre se aliniază cu cele ale României, sunt valorile democraţiei şi ale libertăţii, ale independeţei, capacitatea de a-ţi stabili propriul drum şi teritoriul suveran, lucru pe care Ucraina nu a putut să îl facă", a spus senatorul american.
El a salutat faptul că România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru apărare. Senatorul american a precizat că acest lucru este important pentru SUA nu doar din perspectiva relaţiei cu România, ci şi pentru că reprezintă un model pentru alte state membre NATO.
"Vorbesc în nume personal, când spun că sunt mulţumit că China nu este implicată în telecomunicaţiile voastre. Cred că este în interesul vostru, dar este şi în interesul nostru naţional, pentru că ne este mult mai uşor să lucrăm cu România şi să avem un parteneriat, inclusiv în domeniul intelligence", a precizat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News