NATO avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura „ani întregi”

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut țărilor occidentale să susțină în continuare Ucraina „chiar dacă costurile sunt mari”.

Șeful NATO a avertizat că războiul din Ucraina ar putea dura „ani întregi”, deoarece președintele Volodimir Zelenski a promis că forțele sale nu vor ceda sudul țării în fața Rusiei, după ce a vizitat linia frontului acolo.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică țărilor occidentale să fie pregătite să ofere sprijin militar, politic și economic pe termen lung Kievului în timpul unui război de măcinare.

„Trebuie să fim pregătiți ca asta să dureze ani întregi”, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Bild.

„Nu trebuie să slăbim în sprijinul nostru pentru Ucraina, chiar dacă costurile sunt mari – nu numai în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și la alimente”.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a emis un avertisment similar, cerând sprijin susținut pentru Kiev.

„Timpul este acum factorul vital”, a scris Johnson într-un articol pentru Sunday Times, după ce a făcut a doua sa vizită la Kiev, cerând Occidentului să se asigure că Ucraina are „rezistența strategică pentru a supraviețui și, în cele din urmă, să învingă”.

Ucraina a cerut în mod repetat țărilor occidentale să-și intensifice livrările de arme de la ofensiva din 24 februarie, în ciuda avertismentelor rusești că ar putea declanșa un conflict mai larg.

Criza globală

Războiul din Ucraina alimentează nu doar o criză alimentară globală, ci și o criză energetică.

Lovită de sancțiuni pedepsite, Moscova a crescut presiunea asupra economiilor europene prin reducerea drastică a livrărilor de gaze, ceea ce a condus la creșterea prețurilor la energie.

Între timp, compania italiană Eni s-a alăturat unui proiect uriaș din Qatar de extindere a producției din cel mai mare zăcământ de gaze naturale din lume, la câteva zile după ce Rusia a redus livrările către Italia.

Înapoi la Kiev, mii de oameni s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu unui tânăr – Roman Ratushny, o figură importantă a mișcării pro-europene Maidan din Ucraina, care a fost ucis în lupta cu rușii în estul țării la începutul acestei luni, la vârsta de doar 24 de ani.

În fața sicriului drapat într-un steagul ucrainean galben și albastru, de la poalele unui monument care dă vedere la întinsa Piață a Independenței din capitală, oameni de toate vârstele l-au comemorat.

„Cred că este important să fim aici pentru că este un erou al Ucrainei și trebuie să ne amintim de el”, a declarat Dmytro Ostrovsky, un licean în vârstă de 17 ani, pentru agenția de presă AFP.

Cele mai grave lupte continuă să aibă loc în regiunea industrială Donbass, cu bătălii care distrug satele din afara orașului Sievierodonetsk, pe care Rusia încearcă să-l captureze de săptămâni întregi.

Preşedintele Ucrainei se aşteaptă la intensificarea atacurilor Rusiei

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, crede că Rusia îşi va intensifica atacurile în perioada următoare. 

"În mod evident, în această săptămână ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei la o intensificare a activităților ostile", a declarat Zelenski într-un discurs video de duminică seara. "Ne pregătim. Suntem pregătiți".

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele ruse au trecut granița sa, în februarie. Executivul UE, Comisia Europeană, a recomandat vineri ca Ucraina să primească statutul de candidat.

Liderii celor 27 de state membre ale uniunii vor analiza chestiunea în cadrul unui summit care va avea loc joi și vineri vor aproba, probabil, cererea Ucrainei, în ciuda reticențelor unor state membre. Procesul ar putea dura mai mulți ani pentru a fi finalizat.

Fostul director al Forţelor Speciale Britanice, avertisment: Marea Britanie să se pregătească de război

Fostul director al Forţelor Speciale Britanice, generalul Sir Adrian Bradshaw, a avertizat că Marea Britanie trebuie să se pregătească de război. 

Avertismentul acestuia a venit la scurt timp după ce noul şef al Armatei Britanice, generalul Sir Patrick Sanders, a declarat că "trupele trebuie să fie pregătite pentru a lupta în Europa din nou". 

"Da, are perfectă dreptate. Scopul este ca, pregătindu-ne corect pentru război, construind mijloace defensive solide, să împiedicăm războiul din a avea loc. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a arătat că este pregătit să înfrunte riscul declanşării unui război deschis în Europa. Face asta deja în Ucraina, cu consecinţe teribile. Trebuie să ne asigurăm că nu vede vreo oportunitate să lanseze ceva împotriva NATO, ceva ce ar fi în avantajul său. Nu trebuie să ne deschidem în niciun fel. Ceea ce general Sanders spune este ceea ce liderii militari spun de 1000 de ani: dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!", a punctat Bradshaw, citat de The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel