NATO avertizează Rusia că un atac chimic în Ucraina ar schimba natura conflictului

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic rusesc în Ucraina va „schimba foarte mult natura” războiului purtat acolo și ar putea afecta, de asemenea, țările aliate vecine, fără a dori să speculeze dacă acest lucru ar motiva o reacție de apărare a Alianței.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că un atac chimic al Rusiei în Ucraina ar schimba enorm natura conflictului şi ar putea afecta ţări aliate vecine, relatează EFE, care remarcă faptul că şeful Alianţei Nord-Atlantice nu a dorit să speculeze dacă o astfel de situaţie ar motiva o reacţie de apărare a alianţei.

„Nu voi specula dincolo de faptul că NATO este mereu dispusă să apere, să protejeze şi să reacţioneze la orice fel de tip de atac împotriva unei ţări aliate”, a declarat Stoltenberg pentru presă, la sosirea sa la summitul extraordinar NATO la care liderii alianţei vor discuta criza din Ucraina.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat cetățenii din întreaga lume, miercuri seară, să iasă la proteste împotriva invaziei ruse a Ucrainei, la o lună de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea „operațiunii militare speciale” în țară.

„Ieșiți din birourile voastre, din casele voastre, din școlile și universitățile voastre. Ieșiți în numele păcii"

„Ieşiţi din birouri, din case, din şcoli şi universităţi. Ieşiţi în numele păcii, ieşiţi cu simboluri ucrainene pentru a sprijini Ucraina, libertatea, viaţa. Ieşiţi în pieţe şi pe străzi, făceţi-vă vizibili şi auziţi", a spus Zelenski într-un mesaj video transmis joi dimineaţă.

„Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, Ucraina contează", a adăugat preşedintele ucrainean.

„Rusia a început războiul împotriva libertăţii însăşi", a declarat Zelenski, adăugând că Moscova „încearcă să înfrângă libertatea tuturor oamenilor din Europa, a tuturor oamenilor din lume".

Din acest motiv, a încheiat Zelenski, „vă cer să vă ridicaţi împotriva războiului începând cu 24 martie, la exact o lună de la invazia rusă".

Luptele continuă în jurul oraşului asediat Izium, a informat Statul Major al Ucrainei joi dimineaţă, în raportul său zilnic postat pe Facebook.

În regiunea estică Doneţk, marea majoritatea a unităţilor ucrainene sunt atacate, a precizat Statul Major.

În regiunea învecinată Lugansk, eforturile se concentrează pe oraşele Rubijne, cu o populaţie de 60.000 de locuitori, Severodoneţk, cu o populaţie de 100.000, şi Popasna, cu o populaţie de 20.000, conform raportului.

Operaţiunile de luptă continuă de asemenea în nordul ţării, unde au fost raportate focuri ale artileriei ruse asupra oraşelor Kalinivka, Horinka, Romanovka şi asupra suburbiilor de nord-vest ale Kievului.

Forţele ucrainene au oprit trupele ruse în apropiere de suburbia Brovarî a Kievului, potrivit generalilor, care au mai spus că forţele ruse nu au reuşit să spargă apărarea ucraineană pentru a ajunge în periferia de nord-vest a capitalei.

Informaţiile nu pot fi verificate independent, precizează DPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel